Allt från Streetstar

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen den 2 mars blev det fyra timmar direktsänd dansfest i SVT Play, när vi från 19:00 sände live från streetdancefestivalen Streetstar. Det blev popping, locking, hiphop, waacking och mycket mer. Den 1 april sänder vi det bästa från finalerna i ett sammandrag i SVT2.

Kommentator för sändningen var Roger Blomquist, en av SVT Sports mest rutinerade kommentatorer. Expertkommentator var Charlotte Prag, en lockingdansare och tidigare vinnare på Streetstar som även nått semifinal i Juste Debout i Paris 2008.

Det var åttonde året som festivalen arrangerades och över 1000 streetdansare från ett tjugotal länder kom till Stockholm för att tävla och uppträda.

Streetstar

Huvudprogrammet var uppdelat i tävlingar på tre dagar. På festivalens tredje dag, på lördagen, arrangerades alla finaltävlingar. Och det hela sändes live i SVT Play.

– I år ville vi fortsätta med succén från förra året och lyfta fram dansstilarna Vouging och Waacking från 70-talets discokultur. Det blir ett internationellt deltagande på högsta nivå och vi är supernöjda, säger Joachim Hövel som tillsammans med Martin Ferretti står som arrangör och grundare för Streetstar.

Från New York kom även celebert besök i form av Vouging-divan Javier Ninja som setts på bl a MTV i ”Americas Best Dance Crew”.

Se det bästa från finalerna

Den 1 april sänds ett sammandrag med bästa från finalerna 22:00 i SVT2. Och fram till dess kan du såklart se hela direktsändningen om och om igen här på sajten eller i SVT Play.

Alla klipp och nyhetstexter om Streetstar hittar du HÄR.

FAKTA: Så funkar tävlingarna

Juste Debout är en av de tävlingar som avgöras i Streetstar. Juste debout startade 2002 i Frankrike och är ansedd som en av världens största streetdance-tävlingar. Det görs 14 olika uttagningar i världen; New York, Tokyo, Singapore, Amsterdam, London, Tallin, Düsseldorf, Barcelona, Geneve, Rom, Stockholm och Whuan. Vinnarna från varje deltävling får sedan åka till världsfinalen i Paris.

2 vs 2 – så går det till:

Dansarna tävlar i par och battlar två mot två. Först görs uttagningar, där dansarna visar upp sig i en minuts solodans. De åtta bästa paren i varje stil går sedan vidare till kvartsfinal, semifinal och final. En battle består av att varje dansare gör två stycken solos på max en minut per solo.

Dansstilar i Juste Debout Scandinavia

House är en klubbdans från tidigt 80-tal. Den kommer ursprungligen från Chicago, men utvecklades vidare i New York. Dansen är en gren av streetdance och kan beskrivas som en blandning av salsa, stepp, jazz och afrikansk dans. Det som utmärker house är flytet och gunget, annars är stilen är väldigt personlig. House handlar inte om själva dansstegen utan om rytm, känsla och stil.

Locking är en dansstil som grundades i slutet av 60-talet av Don Campbell. Den utvecklades senare på nattklubbar i Los Angeles och i tv-programmet ”Soul Train”. Stilen har genomarbetade grundsteg men är i grunden en improvisationsdans. Dansen är underhållande, energisk, svängig och funkig med en del akrobatiska inslag.

Popping är en dansstil som föddes i Kalifornien i början av 1970-talet av ”Boogaloo Sam” Solomon från gruppen ”Electric Boogaloos”. Stilen är starkt influerad av mimik och robotdans och kräver en oerhörd kroppskontroll.

Hiphop/Freestyle är samlingsnamnet för ett stort antal danser som skapas i takt med hiphopbeatsens utveckling. Under 80-talet regerade en snabb stil med mycket fotarbete. Är inte lika movesbaserad som Breaking och Popping utan handlar mer om vibe och känsla, vad man kan göra med musiken. Har sin grund i afrikanska folkdanser men också i ovan nämnda danser.

Battles

Sändningen från Streetstar 2013 bjöd  även på andra tävlingar. Bland annat battles i Breaking med Crew och battles i Voguing och Waacking.

Breaking Crew 6 vs 6: Olika grupper med sex dansare i varje crew battlar mot varandra under 10 min. Domarna väljer sedan ut en vinnare.

Breaking Top Rock 1vs1: Varje dansare har 3st solos och här är det fotarbete och rytmiken som har fokus.

Breaking Solo 1vs1: Varje dansare har 3st solos i varje battle. Här tävlar vi i hela breaking spektrumet med akrobatiska ”Power moves and flavour in true B-boy spirit”.

Breaking/B-boying har sina rötter i 60-talets gängkultur i New York. Namnet kommer från de instrumentala partierna (sk breaks) i låtarna som B-boysen dansade till. B-boying i dag består av flera olika moment. Allt från stående dans (Top Rocks) till dans i olika akrobatiska former på golvet som är inspirerade av Kung-Fu och gymnastik med spins och mycket fotarbete.

Voguing 1 vs 1: Old way-New Way- Femmes

I ”Ballroomstyle” battles i tre olika kategorier möts två dansare samtidigt på dansgolvet. De skall under battle lyckas överträffa och slå ut sin motståndare.

Waacking 1 vs 1: Dansarna möts en och en och varje dansare har två solos i varje battle.

Voguing blev populär under 70 -och 80-talet och utvecklades inom gaykulturen i Harlem. Stilen karakteriseras av en fotomodells poser och attityd, därav namnet voguing från modetidningen Vogue. Typiskt är de linjära och vinkelräta armrörelserna.

Waacking har sina rötter i 70-talets gayklubbkulturen på USA:s västkust. ”To wack” betyder att slå till. Namnet kommer från hur dansare i legendariska tv-showen Soultrain

”wacked their arms” (”slog till” med armarna) till funk- och discomusik.

För mer kunskap om de olika danstyperna, kolla in SVT Play-klippen som finns listade till höger i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetstar

Mer i ämnet