Stressig uppladdning för svenska guldhoppet

Uppdaterad
Publicerad

Han är i delad ledning i världscupen.

Inte undra på att Jesper Tjäder åker till Sotji med stora förhoppningar.

– Visst, om jag får till hoppen så kan jag absolut hamna på pallen, säger han.

20-åriga Jesper Tjäder är ett stort svenskt medaljhopp i nya OS-grenen slopestyle (skidor).

Han har haft en stressad uppladdning inför avresan till Ryssland. Försenade och inställda plan från X-games i Aspen gjorde att han bara fick en eftermiddag på sig att packa om väskan.

OS i Sotji

SVT sport träffar honom i föräldrahemmet i Bromma, där han bor med sina föräldrar och sju (!) syskon.

Över 200 resdagar om året

Men det är inte ofta han är hemma. En bra bit över 200 resdagar om året brukar det bli. Inte bara för tävlingar, utan minst lika ofta för olika filminspelningar, hans stora intresse i livet . Naturligtvis i kombination med skidåkningen.

Han lägger ut många av filmklippen på Youtube.

– Det har blivit som en tävling i sig. Att få så många ”views” som möjligt. Det visar att folk uppskattar det man håller på med. På det här klippet har jag 1,6 miljoner som varit inne och tittat, säger han, inte utan stolthet, när han visar en sekvens från en bana i Breckenridge, USA.

– Det är häftigt!

Upptäcktes av Jon Olsson

Och det var också ett Youtube-klipp som gjorde att han fick följa med på sin första riktiga, påkostade, filminspelning. Legendaren, Jon Olsson, hade fått syn på den unge talangen med det stora modet. Och han lät Jesper Tjäder – som då bara var 15 år † följa med på en inspelning i Norge.

– Det var hur stort som helst. Trodde först att det var ett skämt när Jon Olsson tog kontakt med mig. Han var ju liksom guden för oss yngre på den tiden. Men uppenbarligen gick det ganska bra för mig...för det har blivit en hel del filmresor efter det.

”Utvecklas mycket”

Samtidigt berättar han att filmandet också är utvecklande för skidåkningen, att han triggas att hitta på nya trick och svårigheter. Ett signum för slopestyle.

– Jag känner själv att jag utvecklats mycket senaste året. Större säkerhet och jag har också nya, svårare tricks i hoppen.

Ändå är hans styrka som slopestyleåkare ”railsen” (ledstänger och väggar), genom hans smidighet och lekfullhet. Han anses vara den främste i världen på just de svårigheterna i banan. En talang han utvecklat mycket tack vare träning på olika räcken i långa trappor. Inte sällan i stadsmiljö.

– Det har varit nyttig träning. Många tankar har vi hämtat från skateboard. Visst blir folk ofta väldigt förvånade när man kommer åkande på stan, på skidor, på ledstänger, husväggar och räcken. Ganska riskfyllt kan det vara. Men kul!

Håll ögonen på Jesper Tjäder torsdagen den 13 februari. Då avgörs slopestyle i Sotji.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet