Foto: SVT

Succéstaden Linköping: ”Vi bygger en idrottskultur”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey, fotboll, innebandy och volleyboll. Linköping har 150 000 invånare – ändå ligger många av stadens olika sportklubbar på dam- och herrsidan i toppen av Sveriges högsta ligor. ”Det är jättepositivt, kul när det händer mycket i staden och alla vill slå varandra”, säger Charlotte Rohlin, lagkapten i Linköpings fotbollslag och som har varit klubben trogen hela karriären, till SVT Sport.

Tre lag från Linköping spelar just nu semifinal: herrarnas hockeylag, innebandylag och volleybollag i SM-slutspelen. Dessutom har damernas fotbollslag deltagit i Champions League och damernas hockeylag vunnit två raka SM-guld.

En röd tråd är satsningen på egna talanger.

– På försäsongen brukar vi ha ett antal spelare som tränar med oss, är det några som visar framfötterna då får de även vara med i träningsmatcher. Nu i laget har vi två-tre stycken, säger innebandyspelaren Anton Karlsson, som själv har varit junior i klubben.

En annan gemensam nämnare är Anders Mäki, klubbdirektör för herrarnas hockeylag och damernas fotbollslag.

– Vi bygger en idrottskultur här i Linköping som kanske började för 15 år sedan när LHC gick upp i SHL, eller elitserien som det hette då. Sedan har vi utvecklats i många sporter och på bred front. Nyckel att få engagemanget i stan med sig är att ha en stark talangutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.