Pia Sundhage. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundhage kan ändra spelsystem

Uppdaterad
Publicerad

VM blev ett misslyckande. När ett kval mot EM 2017 nu står för dörren öppnar Pia Sundhage för förändringar, både i spelartrupp och spelsystem. – Det blir en nystart, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

På fredag presenterar Pia Sundhage truppen till EM-kvalmatcherna mot Moldavien (17 september) och Polen (22 september). En resa inleds mot ett nytt mästerskap, med en till viss del nykomponerad trupp, om man ska tro förbundskaptenen.

– Vi hoppas kunna plocka in en och annan som inte varit med tidigare, säger hon.

Damlandslaget i fotboll

Förändringar i spelsystemet?

Men det är inte bara i truppen det kan bli nyheter.

– Nästa fråga som ställs är ”hur ska vi spela?”. Vi har en uppsjö av forwards, vilket kan föranleda att man funderar över om vi kanske ska ändra. Det gäller att få spelarna i sina rätta roller. Tidigare har vi ändrat från 4-1-3-2 till 4-4-2, frågan ska ställas igen inför detta kval, säger Sundhage och främjar förändring.

– Det är viktigt. Inte för stor, men heller inte för liten så att den inte märks.

Blackstenius aktuell

En spelare som hoppas få debutera i Sundhages landslag är Linköping och F19-landslagets skyttedrottning Stina Blackstenius.

– Jag har otroligt stor respekt för målgörare, inför presskonferensen på fredag blir det samtal både med Martin (Sjögren, tränare Linköping) och Calle (Barrling, förbundskapten F19) om vad som är bäst för henne.

Är hon ett aktuellt namn för a-landslaget redan nu?

– Ja, det är hon.

Om du skulle beskriva henne med en låt, vilken skulle det vara?

– Dancing in the dark, bara ösa på alltså.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet