Foto: Bildbyrån

Publiksuccé ifjol – nu kan superettans snitt halveras

Uppdaterad
Publicerad

Superettan med den publika mästaren Hammarby ökade ifjol sitt publiksnitt rejält. Men inför kommande säsong har publikstarka lag bytts mot svagare. Något som kan få till följd att seriens totala snitt nästan halveras.

– Vi tror ändå att det blir ett bra tryck kring superettan. Vi ser på det med ganska stort lugn ändå, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

För sjätte året har SVT Sport granskat alla publiksiffror i de stora svenska idrotterna. Vi har tittat på publiksnitten under grundserierna, alltså inga slutspelsmatcher. Precis som förra året återfinns fotbollsallsvenskan i topp, även om serien minskat sitt publiksnitt med 6,5 procent.

”Över tid inget problematiskt”

Den bästa publikutvecklingen finns inom två andra fotbollsserier, damallsvenskan och superettan. Superettan har ökat sitt publiksnitt med 10 procent, från 2957 åskådare till 3267. Det är mycket tack vare förra årets publika mästare Hammarby, som i snitt hade strax över 20 000 åskådare per match.

Men inför kommande säsong kan den positiva publiktrenden i superettan avta. Hammarby, Sundsvall, Öster, Landskrona och Husqvarna byts ut mot BP, Frej, Athletic och Utsikten. Sett till dessa lags publiksnitt ifjol kommer superettans totalsnitt nästan halveras kommande säsong, från 3267 till 1734 åskådare per match.

– Över tid så tror jag inte att det är problematiskt. Vi har ett rakt seriesystem där lagen går upp och ner. Med jämna mellanrum finns det lag med starka traditioner, ifjol Hammarby, som kommer ner i superettan och för med sig otroligt starka publiksiffror, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

”Allsvenskan får en väldigt bra kick”

Samtidigt kommer allsvenskans snitt öka när BP och Mjällby ersätts av Hammarby och Sundsvall. Men att superettans snitt kan komma att minska till förmån för en publikstarkare allsvenska är inget som oroar.

– Vi ser det inte så. Allsvenskan får en väldigt bra kick och det tror jag gynnar även superettan, säger Mats Enquist.

Damallsvenskan är till skillnad från förra året inne på seriernas topp-10-listan med ett snitt på 836 åskådare per match, en ökning med nästan 13 procent.

– Glädjande. Vi har ett dam-VM i år som också boostar intresset för damfotbollen. Så förhoppningsvis ser vi ett år där vi kommer öka publiksnittet ännu mer, säger Håkan Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.