Svensk besättningsman med vid mastbrott i Ocean Race

Uppdaterad
Publicerad

Dongfeng drar sig ur den femte etappen av Ocean Race. Den kinesiska båten, med svensken Martin Strömberg som besättningsman, ledde jorden runt-seglingen inför den femte etappen, men råkade ut för mastbrott i närheten av Kap Horn.

Dongfeng har sökt nödhamn i Ushuaia i Argentina och övervägde att återuppta etappen efter att ha stabiliserat den skadade riggen, men kommer i stället att motorsegla till etappmålet Itajaí i Brasilien.

Teamet får då åtta straffpoäng i stället för sex om de fullföljt etappen.

”Även om vi hade velat försöka vinna två poäng är det mer värt att få tid till förberedelser inför nästa etapp. Vädret är inte fördelaktigt för att återuppta etappen utan talar i stället för att avbryta. Vi lagar riggen så mycket vi kan eftersom det trots allt går fortare att segla båten till Itajaí än att bara köra motor”, säger Strömberg i ett pressmeddelande.

Transporten till Itajaí kommer att ta tio-tolv dagar. Den sjätte etappen startar den 19 april

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.