Svensk storseger på Vincennes

Publicerad

Jägersrotränaren Tomas Malmqvist skrev travhistoria på söndagen när hans hästar blev etta och trea i det franska storloppet Critérium Continental på Vincennes. Björn Goop vann knappt med Tumble Dust medan Erik Adielsson var trea bakom Backfire.

Förstapriset var 975 000 kronor. Vinsten innebär också att fyraårige Tumble Dust får en plats i Prix d'Amerique om en månad.

-Jag vill naturligtvis vara med där. Det är en chans i livet, är hästen okay så är vi med, säger Tomas Malmqvist på ATG:s webbplats

Svenskarna laddade

De svenska kuskarna hade spåren längst ut bakom startbilen och laddade hårt från början. Backfire flög till ledningen i 1.05-fart första 600 metrarna. Erik Adielsson släppte sedan till Björn Goop bakom Tumble Dust, som i sin tur släppte spets till Amiral Sacha.

In på upploppet fick Tumble Dust fritt och kunde passera ledande Amiral Pacha på mållinjen. Segermarginalen var bara några centimeter. Vinnartiden blev 1.10,7, näst snabbast i loppets historia.

Adielsson hittade fritt invändigt över upploppet, Backfire närmade sig men hann inte fram.

-Det känns lits surt när det var så nära. Man vill ju alltid vinna. Men Backfire gjorde ett väldigt bra lopp, en topprestation av ett sto mot hingstarna, sade Erik Adielsson.

Goops andra storseger

Tomas Malmqvist har haft ett kanonår som tränare och passerat elva miljoner kronor inkört. Tumble Dust har tidigare segrat i danskt Derby och Axel Jensens minneslopp i Norge.

Backfire har varit med i samtliga stofinaler och vunnit Drottningens pokal samt Breeders Crown.

För Björn Goop var det andra stora segern på Vincennes i år. I februari vann han miljonloppet Prix de France med Noras Bean med samma snäva marginal.

Mr Lavec (1995) och Opal Viking (2004) är tidigare svenska vinnare av Critérium Continental.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.