Svensken och barfotalöparen

Uppdaterad
Publicerad

Svensken och barfotalöparen är berättelsen om Abebe Bikila som blev den förste svarta afrikan att vinna ett olympiskt guld. Barfota segrade han i maratonloppet i Rom 1960. Bedriften upprepades fyra år senare. Och bakom honom stod en svensk – Onni Niskanen – tränaren som förde in idrott i Etiopien och var med och byggde upp Röda Korset i landet.

Jens Linds dokumentär är en fantastisk berättelse om idrott, medmänsklighet och en orubblig vänskap.

– Historien sprang på mig. En man som heter Ulf Niskanen ringde mig efter min dokumentär om Sixten Jernberg och sa att han har en liknande historia som är minst lika bra, men då får du komma upp till Borlänge, sa han. Så jag åkte dit och Onni visade upp mängder av lådor med filmer och bilder. Han berättade om sin farbror och jag blev så fascinerad och insåg direkt i första stund att jag måste göra det här, säger Jens Lind.

Det var närmare tre år sedan Jens tog del av arkivet – och på torsdag sänds dokumentären ”Svensken och barfotalöparen” i SVT. Arbetet med filmen har skiljt sig lite åt än vad han är van vid.

Besökte bergstopp

– Vi åkte direkt till Västindien för att leta efter folk som lever och minns Onni när han var i Etiopien, eftersom han bodde där. Vi träffade hans bästa vän. Han bor i en liten hydda uppe på en bergstopp på en ö som heter Dominica.

– Han gav en skildring hur det var i Etiopien 1946 och därifrån tog filmandet fart. 

Varför ska man se filmen?

– Dels för att det är ett fantastiskt äventyr om två människor som är väldigt långt ifrån varandra. Onni som är född i Finland men uppvuxen i Sverige och sedan flyttade till Etiopen. Där träffar han sonen till en getbonde, en fattig soldat, och en vänskap uppstår. Det fanns ingen idrott i Etiopen på den tiden. Man sprang bara för att förflytta sig. Onnis dröm och vision var att ta löparna till OS.

– Man kan alltså se den som en ren idrottsfilm för två olika kulturer. Men man kan också se den som ett sett för personer som tänker: ”hur kan jag göra för att hjälpa”?

”Skänkte allt”

– Onni gjorde så mycket mer än att träna bara guldmedaljörer. Han satte igång att göra saker. Han startade upp Röda Korset och Rädda Barnen i landet och öppnade ett spetälskesjukhus. Han ordnade också fester och evenemang där allt gick till välgörenhet.

– Han använde alla resurser för att hjälpa och lindra nöd och akut smärta.

– Det här var en historia som passade mig väldigt bra, säger Jens Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.