Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskt brons i kula – tack vare rekordstöt

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svensk medalj redan under den första dagen av ungdoms-VM i Cali, Colombia. Wictor Petersson stötte 21.56 i finalen i kula – nytt personligt rekord och det bästa resultatet av en svensk 17-åring någonsin. 

Förbundskapten för seniorerna, Karin Torneklint, följer mästerskapet från hemmaplan och gläds naturligtvis åt det svenska bronset.

– Jätteroligt, det är alltid roligt när det är personer som slår rekord. Tyder på hög kapacitet – och att prestera på mästerkap tyder på en vinnarmentalitet och det har man med sig hela livet, säger hon till SVT Sport.

Friidrott säsong 2015

Petersson, som tävlar för Malmö AI, satte samtidigt personligt rekord med hela tre decimeter. Ytterligare en svensk fanns med i nattens finaler, Motala AIF:s Anna Karlsson slutade på en åttonde plats i flickornas diskus. Hennes bästa kast mätte 46.97.

Kastgrenarna på väg uppåt

Även om kastgrenarna inte varit svensk friidrotts styrka rent historiskt är det på väg åt rätt håll enligt förbundskaptenen.

– Vi har en hel del som kastar riktigt bra, diskus framförallt där vi har flera som utvecklats mycket bra. Vi har haft problem med lite för mycket mycket skador. Vi ska fortsätta som vi gör men måste minska skadorna, där har vi det största problemet, säger Torneklint.

Vid Ungdoms-VM i Colombia deltar pojkar och flickar upp till och med 17 års ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet