Li Fen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskt EM-guld i bordtennis

Uppdaterad
Publicerad

Li Fen tog Sveriges första EM-guld på damsidan på 19 år. I finalen besegrade hon tyskan Shan Xiaona med 4-2 i set.

I en mycket jämn match mot sin tyska motståndare behövdes till sist inte alla set för att kora en Europamästare.

Matchen inleddes i ett rasande tempo från båda håll men Xiaona var lite snabbare och fick Fen att flytta sig i sidled. 1-1 efter två set och underläge för svenskan med 0-5 i tredje. Då kom vändningen. Li Fen vann setet med 11-5.

”Känns overkligt”

Det tredje setet blev en psykologiskt viktig vändning vilket gjorde att Fen låg steget före matchen ut och kunde säkra EM-guldet med siffrorna 11-6 i sjätte set.

– Det känns helt overkligt, jag var så fokuserad att jag inte tänkte på att jag hade fem matchbollar. Men när jag slog in den. Oj, otrolig glädje, säger Li Fen till TT efter matchen.

Tog SM-guld utan att förlora ett set

Hon blev svensk medborgare förra sommaren och har aldrig tidigare ställt upp i ett internationellt mästerskap.

I våras ställde hon för första gången upp i SM och tog hem guldet i såväl singelspelet som dubbelspelet. I singeln förlorade hon inte ett enda set på fem matcher.

Fen spelar just nu för Malmö IF och den tyska bordtennisklubben TTSV Saarlouis-Fraulautern. Hon har tidigare spelat i Trelleborg och Lyckeby.

Ovtcharov tog herrguldet

I Europaettans Timo Bolls frånvaro klev en annan tysk fram och tog hem EM-guldet i herrsingeln. Dimitrij Ovtcharov vann finalen mot vitryske Vladimir Samsonov i fyra raka set.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.