Billstam försvarade sitt VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

I Tove Alexanderssons frånvaro fick istället två andra svenskor kliva fram. Annika Billstam, 39, tog hem guldet före finskan Merja Rantanen. Emma Johansson stod för en jätteinsats och tog brons, trots miss på sista kontrollen. ”Overklig känsla”, säger Billstam till SVT Sport.

Det blev sedan en nervös väntan på hur Annika Billstam gjorde ifrån sig i skogen. Men till slut var det inget snack. Billstam kunde till och med kosta på sig att ramla på upploppet innan mål och vann, 50 sekunder före Rantanen.

– Det är en overklig känsla, har inte hunnit ta in det riktigt. Jag gjorde ett väldigt bra lopp, men var riktigt trött på slutet, säger hon.

Orienterings-VM 2015

– Jag har fått den sista uppladdningen som jag verkligen ville ha, förklarar hon.

Äldsta guldmedaljören någonsin

Annika Billstam har en lång karriär bakom sig, och tog sitt första SM-guld redan 2003. Men det har dröjt många år innan hon fått utdelning. Som 39-åring är hon äldsta världsmästaren genom tiderna.

– Jag började egentligen min elitkarriär väldigt sent. Det är väl först efter 2011 som framgångarna kommit på riktigt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2015

Mer i ämnet