Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskt rekord av Sjöström – i 50 m ryggsim

Uppdaterad
Publicerad

Att Sarah Sjöström är bra på frisim och fjärilsim visste vi.

Men hon är även vass på ryggsim.

I dag satte 21-åringen nämligen svenskt rekord på 50 meter ryggsim på långbana.

Tiden: 28.47.

Sjöströms rekord noterades under försökspasset på GP-tävlingarna i Marseille. Finalen simmas i kväll.

Tiden var en putsning av Ida Lindborgs tidigare rekord med åtta hundradelar och var försökens snabbaste, 17 hundradelar snabbare än danskan Mie Östergård Nielsen.

Tränaren Carl Jenner var inte allt för överraskad över att det gick snabbt.

– Hon har simmat riktigt bra på träningen och har simmat rätt fort där. Men det var inget perfekt lopp. Det kan nog gå snabbare i finalen. Där kan hon nog kapa några tiondelar till, säger tränaren Carl Jenner till SVT Sport.

Hur bra form är hon i just nu?

– Som alla simmare just nu är hon rätt hårt tränad. Formen är okej, men det är ingen toppform. Hon har inte fått så mycket vila inför den här tävlingen, det är en träningstävling. Men det var rätt länge sedan hon simmade 50 rygg, så förbättringen i tid kommer ganska naturligt.

Fjäril och frisim prioriterat

Att det gick så pass snabbt i just ryggsim är dock inget som är något tecken på någon ny satsning för den svenska simstjärnan.

– Hon har ju simmat en del ryggsim tidigare och har haft ett rekord på lång bana. Men nu passade det bra i grenordningen att kombinera 50 ryggsim med 200 frisim i just den här tävlingen, så det var mest därför, säger Jenner.

– Det är fjäril och frisim som är prio. Ibland kör hon medley och ibland är det 400 fritt, det är bra att variera. Men rygg är intressant ur medleylagkapp. Vi har Michelle Coleman som är bra på ryggsim. Sarah simmat rygg på medleylagkapper i mästerskap tidigare, så det är intressant för framtiden.

Hur mycket tränar hon ryggsim?

– Väldigt, väldigt lite. Hon kan lägga några små delar av träningen för att få variation, men det är inget vi satsar på.

Sjöström är även klar för final på 200 meter frisim. Även här var Sjöström snabbast i försöken. Hon simmade 1.58.02, 13 hundradelar snabbare än Frankrikes Charlotte Bonnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.