Svenskt VM-guld efter vändning

Sverige tog sitt åttonde VM-guld i innebandy när Finland besegrades med 3-2 inför en lyrisk hemmapublik (12 044 åskådare) i Scandinavium. Men segern satt långt inne.

– Jag känner bara glädje, killarna gör en fantastisk insats i dag. Finland är på topp, de gör en riktigt bra match, säger Sveriges förbundskapten Jan-Erik Vaara till TV4 efter matchen.

Precis som i gruppspelsmatchen fick Finland en drömstart och hade en 2-0-ledning efter den första perioden. Det såg stundtals lite darrigt ut på banan för svensk del.

– Jag känner mig mer attraherad av att slå ur underläge. På sätt och vis var det pressande, men jag har upplevt en större press. Som när vi hade förlorat två VM-finaler i rad till exempel, säger Vaara.

Stenberg avgjorde

I den andra perioden startade Sverige med högre energi och redan 1,02 in i perioden slarvade Finland i egen zon och Mattias Samuelsson gjorde inga misstag. Reducerat.

I slutet av mittenperioden drog sedan Robin Nilsberth till från backplats och det var ett likaläge inför den tredje perioden.

Spelet i sista började avvaktande från båda håll, men Sverige ökade succesivt tempot. Sju minuter in i perioden parkerade Storvretas Henrik Stenberg framför mål, bollen hittade hans klubba, och 3-2 var ett faktum.

Sveriges åttonde VM-guld i innebandy och laget försvarade också världsmästartiteln från 2012 när VM spelades i Tjeckien.

Matchfakta: Sverige – Finland