Svenskt VM-guld i skidorientering

Uppdaterad
Publicerad

Hon har redan tagit två VM-brons. Men i dag, i långdistansen, fick Josefine Engström kliva överst på prispallen.

Josefine Engström vann guldet, 36 sekunder före finskan Mira Kaskinen som tog silvret och dryga två minuter före bronsmedaljören Ksenija Tretjakova från Ryssland.        

Noterbart är att den svenska världsettan Tove Alexandersson blev diskad, eftersom hon åkte in i ett förbjudet område på väg till kontroll nummer tolv.

– Det tog ett tag innan det kom fram att Tove hade diskats, så jag förstod inte direkt att jag hade vunnit. Jag vet inte om jag har förstått det än, att jag faktiskt vann i dag. Men jag var ju inte jättelångt efter henne och kände att jag hade gjort ett bra lopp, säger Engström på orienteringsförbundets hemsida, och fortsätter:

– Men jag visste ju inte att det skulle räcka hela vägen, säger Engström.

”Ett dåligt vägval”

I herrklassen blev det inga svenska medaljer. Peter Arnesson slutade fyra, blott åtta sekunder från bronset, och Andreas Holmberg blev femma.

– Jag gjorde ett dåligt vägval före varvningen, men det är svårt att veta hur mycket tid som gick åt, kanske 20 sekunder. Annars tycker jag att jag har åkt bra hela vägen, så jag är ganska nöjd faktiskt, säger Arnesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.