Foto: SVT Sport

Sverige – ett orienteringsmecka

Uppdaterad
Publicerad

Massor av världstjärnor springer O-ringen den här veckan, många av dem för sina svenska orienteringsklubbar. SVT sports genomgång av de femtio bästa herrarna och damerna på världsrankingen visar att mer än hälften av löparna i världseliten har anknytning till Sverige – hela 57 av 100 löpare. 

Den lovande orienteraren Oleksandr Kratov flyttade från Ukraina till Sverige, och tog i och med det steget upp i världseliten.

– Som alla andra letade jag efter en svensk eller skandinavisk klubb, det blev OK Orion och det har jag inte ångrat, säger Oleksandr som sedan 2010 bor i Karlskrona tillsammans med sambon Nadia Volynksa, även hon orienterare av världsklass.

– Det är en fantastiskt miljö för att utvecklas som orienterare, det finns skog överallt, fin terräng att träna i och stora tävlingar med bra konkurrens. Tävlar man med de förutsättningarna på hemmaplan varje helg får man en bra känsla inför de stora internationella tävlingarna, säger Nadia till SVT sport.

Oleksandr och Nadia är efter flytten till Sverige båda topp tio i världen.

57 av 100 världsstjärnor har svensk anknytning

SVT sports genomgång av världsrankingen visar dessutom att Sverige är orienteringslandet nummer ett. Av de 50 bästa damerna och herrarna är 19 svenskar. Av de resterande 81 löparna i världstoppen från andra länder tävlar 17 damer och 15 herrar för en svensk klubb.

Sex utländska topporienterare tävlar för utländska klubbar men bor i Sverige – och på så sätt har sammanlagt 57 av 100 världsstjärnor anknytning till Sverige. En del bor här delar av året, eller dyker upp på stortävlingar.

Nyblivna världsmästaren på långdistans, ryskan Svetlana Mironova springer O-ringen för stockholmsklubben Hellas. Andra flyttar hit för att studera, eller har hittat kärleken i Sverige.

Franske storstjärnan Thierry Guergiou är sambo med Annika Billstam, han bor i Uppsala men tävlar för en finsk klubb.

Påverkas av Ukraina-krisen

Även om orienteringskarriären går spikrakt uppåt för Nadya och Oleksandr i Sverige, har det varit jobbigt att följa krisen i hemlandet Ukraina.

– Vi följde utvecklingen noga i nyheterna till en början, men vi fick försöka att inte tänka så mycket på det för det blev svårare att träna. Det påverkar mycket när det handlar om ditt land, dina vänner och dina släktingar, säger Oleksandr Kratov.

 Nadia Volynska uppmärksammades när hon visade texten WE WANT PEACE! – vi vill ha fred! målat på sina händer i samband med en prisceremoni på VM i Trentino.

– Vi är idrottare och gör vårt jobb, men som ukrainska medborgare lider vi med folket som lever där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.