Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige ute ur nationstävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Den krävande terrängbanan skulle passa de rutinerade svenska ryttarna med lätta hästar perfekt. Den blågula taktiken var enkel: rida felfritt och så snabbt som möjligt. Då hände det som inte fick hända – Anna Hiltons Matrix gick omkull.

Sverige låg på 15:e plats efter dressyren. Dagens terrängbana skulle passa svenskarna perfekt – och laget hoppades plocka placeringar.

Men lagets andra ryttare Anna Hilton gick omkull i slutet av banan, blev eliminerad och får inte starta i morgondagens hoppning.

VM i Ridsport 2014

Eftersom Sverige bara kom till start med tre ryttare är laget nu borta från nationstävlingen.

”Han uppfattade inte hindret”

Det var vid det sista vattenhindret som Hilton och hennes Matrix W fick problem.

– Jättesynd, han hade gått jättebra – det var synd att det hände, säger Hilton till SVT Sport.

– Han uppfattade inte riktigt hindret, men sedan kom han upp på benen och travade i väg. Det var jätteskönt för min del, fortsätter Hilton om varför Matrix gick omkull.

I och med fallet ådrog sig Hilton två frakturer i underarmen och har opererats under morgonen. Hon och Matrix mår i övrigt bra.

För svensk del står hoppet nu till individuella prestationer. Malin Petersen och Dag Albert är vidare till söndagens avgörande hoppning.

– Jättetråkigt att vi inte fick Anna i mål, det hade varit riktigt skönt att ha laget kvar, säger Petersen till SVT Sport.

Misslyckat svenskt OS-kval

Den misslyckade lagtävlingen innebär att Sverige inte lyckades kvalificera sig till OS 2016 – då hade en sjätteplats som sämst krävts.

– Vi hade naturligtvis hoppats få igenom ett lag, vi hade kunnat klara vårt OS-kval på det, säger Lidbeck till SVT Sport.

Men Sverige får en ny chans att kvala på EM nästa år.

 – Det positiva är att det är flera europeiska lag här som är bland de sex bästa, de är direktkvalade. Det ger oss lite mer utrymme inför EM, säger Lidbeck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Ridsport 2014

Mer i ämnet