Tomas H Jonassons Sverige är ute ur lag-VM. Foto: TV10

Sverige missade VM–final

Uppdaterad
Publicerad

I 18 heat var Sverige med och slogs om finalplatsen i lag-VM i speedway. Det var då Kim Nilsson åkte på en mycket tveksam uteslutning som tog musten ur svenskarna, som körde ihop 32 poäng och slutade tvåa.

I stället kunde Australien vinna race off.

Race off i polska Bydgoszcz var på förhand tippat att bli en uppgörelse mellan Sverige och Australien om segern och den sista platsen i finalen på lördag.

Det var en stenhård fajt fram till det 18:e heatet. Kim Nilsson och tjecken Eduard Krcmar hade två fajter. På andra varvet trängde Krcmar ut Nilsson mot sargen, Nilsson slog av. På varvet efter gjorde Nilsson samma sak med Krcmar, men australiern slog inte av utan var uppe och körde på sargen.

Nilsson tog tvåpoängaren och Sverige var uppe lika med Australien, men några minuter efter målgång meddelade den engelske domaren att svensken blev utesluten på grund av farlig körning.

”Bedrövlig uteslutning”

Ett beslut som lade sordin på det svenska laget och som fick huvuddelen på ovalen att höja på ögonbrynen – frånsett australierna.

– Det var en bedrövlig uteslutning som chockade oss alla i laget. Det fanns inte på världskartan, sade Sveriges förbundskapten Stefan Andersson Skill till TT.

– Men jag hade en känsla från början att domaren inte ville ha oss till finalen utan han ville ha med Australien.

Efter uteslutningen dippade Sverige medan Australien malde på som om de hade fri lejd till sista heatet.

Ändrade i laget

Sverige gjorde en ändring i laget jämfört med semifinalen i tisdags. Peter Ljung fick kliva av medan Kim Nilsson kom in.

– Vi kollade formen på träningen och hur det såg ut i Västervik och Ljung själv tyckte inte det stämde i Västervik.

– Även om banan i Bydgoszcz är helt ny för både Kim Nilsson och Oliver Berntzon gjorde grabbarna en mycket bra tävling. Jag tycker vi föll med flaggan i topp och jag är nöjd med prestationen.

– Men visst svider det att vi kanske föll på grund av en riktigt stor domartabbe, sade Stefan Andersson Skill.

Australien vann race off på 43 poäng. Trea slutade USA på 26 poäng och sist Tjeckien med 24 poäng.

Noterbart är att Greg Hancock körde in 21 av USA:s 26 poäng.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.