Sverige till åttondel i pingis-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det blev Sveriges ”trea”, Kristian Karlsson, som blev matchvinnare när Sverige slog Vitryssland med 3-2 och gick till åttondel i lag-VM i bordtennis i Tokyo. Där väntar Singapore.

Han vann den avgörande matchen mot Vadim Yarashenka med klara

3-0 efter att ha varit lite spänd i början av matchen men sedan spelat ut.

– Det var skönt när Kristian vann första set, då kändes det som att nu grejar han det här, säger Jens Lundquist om sin lagkamrat till det svenska bordtennisförbundet.

I matchen innan räddade Jens Lundquist sju matchbollar mot Pavel Platonov men föll med 3-1 i set. Noterbart är att Vitryssland spelade utan sin stortstjärna Vladimir Samsonov eftersom laget hade så små chanser att gå vidare.

Sverige får nu möta Singapore i åttondelen.

– Vi har en möjlighet mot alla de lagen, sa den svenske ledaren och förre storspelaren Ulf ”Tickan” Carlsson till SVT Sport, innan det stod klart att just Singapore väntade. Då fanns även Portugal och Österrike med i resonemanget.

Segraren i den matchen får ta sig an Tyskland.

I hagen intill Sveriges match vann Nordkorea mot redan slutspelsklara Sydkorea med 3-2, en stor prestigevinst. En stor nordkoreansk klack, som var sportslig även mot grannlandet, skapade en häftig atmosfär i hallen. Nordkorea var som vanligt hemligt och hade bara en känd rankad spelare med i sitt lag.

Det svenska damerna, som spelar i den näst högsta divisionen, vann över Peru med 3-0 och är klara för kvartsfinal i spelet om avancemang i till högsta gruppen.

Sverige – Vitryssland 3-2

Kristian Karlsson     3 11 11 11          

Vadim Yarashenka  0 8  6 1          

Jens Lundquist    1 7  7 14 10       

Pavel Platonov    3 11 11 12 12       

Pär Gerell             3 11 11 9 11       

Aliaksandr Khanin 1 6  4 11 7       

Kristian Karlsson  2 7 11 11 10 6    

Pavel Platonov    3 11 8  5 12 11    

Jens Lundquist       3 11 11 11          

Vadim Yarashenka  0 5  1 1          

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.