Foto: Bildbyrån

Sverige utslaget efter domarskandal

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges U21-herrar i handboll blev i natt utslagna redan i kvartsfinalen mot Egypten.

Stjärnan Lukas Nilsson fick känslan att domarna var köpta.

”Utan tvekan! Jag är absolut inte förvånad om de är det. Så katastrofala var de”, säger han till Sportbladet.

Sverige sågs som en av favoriterna i U21-VM i Brasilien efter sex raka vinster. Däribland otroliga 52–10 mot Paraguay, landets största seger någonsin i sammanhangen. Men i natt tog äventyret slut.

Egypten vann med uddamålet, 28–27, och eftersnacket har kommit att handla om det serbiska domarparet.

– Man ska inte klaga på domarna men vi hade utan tvekan vunnit i dag om vi hade haft andra domare. Det är det sjukaste jag varit med om, säger stjärnan Lukas Nilsson till Sportbladet och fortsätter:

”Fruktansvärt mörkrädd”

– Vi kunde inte prata med dem. I ena situationen fick de straff och vi två minuters utvisning, när det var åt andra hållet fick vi inte ens frikast.

Statistiken ger Nilsson rätt. Sverige hade till exempel 7–0 i utvisningar, medan Egypten hade 8–0 i straffar. I sociala medier påpekade många att internationella förbundets president Hassan Moustafa är egyptier. Han har misstänks för korruption i flera år.

”Just nu är jag fruktansvärt mörkrädd för den idrotten jag och många andra på denna jord utövar”, twittrade landslagets Niclas Fingren efter förlusten.

”Vore förfärligt”

Förbundskaptenen Jan Karlsson vill inte spekulera i om domarna var köpta.

– Jag vill inte framstå som dålig förlorare, säger han till Sportbladet.

– Det vore förfärligt. Det får vi inte hoppas. Vi vet att det förekommer korruption både inom Fifa och IHF men man hoppas det inte når ner här på ungdomsnivå, säger Karlsson.

MATCHFAKTA

KVARTSFINAL, U21-VM

Egypten-Sverige 28-27 (15-15)

Målgörare i Sverige: Niklas Mörk (Lugi) 9, Jesper Konradsson (Alingsås) 4, Emil Frend Öfors (Alingsås) 3, Daniel Ekman (Guif) 3, Henrik Olsson (Ricoh) 2, Pontus Zetterman (Drott) 2, Jerry Tollbring (Kristianstad) 2, Lukas Nilsson (Ystads IF) 1, Jesper Lindgren (Guif) 1.

Utvisningar: Egypten: Ingen. Sverige: 7 x 2 minuter.

Domare: Ivan Mosorinski och Aleksander Pandzic från Serbien.

Publik: 200 (Uberaba Centro Olympico, Brasilien).

Källa: Sportbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.