Foto: Tyresö Royal Crowns Facebooksida

SvFF kallar in amerikanskt fotbollslag

Uppdaterad
Publicerad

Den som försöker ta sig in på planen under Sveriges nästa hemmamatch kan räkna med en tuff behandling – Svenska fotbollförbundet hyr nu in amerikanska fotbollsspelare som vakter.

Svenska fotbollförbundet ökar antalet vakter som ska hindra åskådare från att ta sig in på planen i samband med Sveriges matcher. På tisdag väntar Färöarna på Friends Arena – och då kommer spelare från de amerikanska fotbollslagen Northside Bulls och Tyresö Crowns agera vakter.

-Vi bidrar med ett 30-tal personer och har ju arbetat med olika evenemang som konserter och hockey. Det handlar ju om vältränade personer i 25-årsåldern som kan agera snabbt, säger Northside Bulls kassör Svein Gunnberg till SVT Sport.

VM-kvalet i fotboll 2012-2013

Klubben har sedan flera år ett samarbete med AIK inom fotbollen.

– Vi ska vara publikvärdar och se till att folk inte kommer in på plan, säger Henrik Näsman, styrelseledamot i Tyresö Crowns, till Nyheter24.

Tolv spelare från Crowns ska delta i säkerhetsarbetet. Förbundet vill inte bekräfta, men medger att man jobbat med att hitta lämpliga publikvärdar.

– Vi har diskuterat vilka människor vi vill ha. Lite raskare, lite snabbare, säger förbundets säkerhetschef Anders Sigurdson.

Dessutom ska utbildningen av säkerhetspersonalen förbättras och förbundet överväger även någon form av nytt hinder från att ta sig in på planen.

– Vi överväger att göra en del tekniska åtgärder. Men allt är inte klart i detalj ännu, därför måste jag väga mina ord på guldvåg, säger Mikael Santoft, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet, till Expressen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kvalet i fotboll 2012-2013

Mer i ämnet