Andreas Gustafsson. Foto: Bildbyrån

SVT avslöjar: Dopade gångaren begär inte analys av B-provet

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Gustafsson är en av landets mest meriterade gångare och har deltagit i såväl Finnkampen som VM och EM. Nu är 33-åringen avstängd på grund av dopning. SVT Sport kan avslöja att Gustafsson meddelat att han avböjer analys av B-provet – vilket tyder på ett erkännande.

– Ja, i princip så bör det betyda det, säger Birger Fält på Svenska Gång- och vandrarförbundet.

Just nu förbereder sig landslaget för lag-EM i mitten av maj, men Gustafsson har enligt Idrottens antidopingreglemente stängts av ”till dess annat beslut fattats”.

– Även jag blev chockad när jag fick höra om nyheten. Det är verkligen inget jag har förväntat mig eller trott skulle drabba oss, säger Birger Fält som är ordförande i Gång- och vandrarförbundets tävlingskommitté till SVT Sport.

– Jag har känt Andreas i många år och han är en aktiv som i alla verkligen har sagt vad han tycker om dopning och dopade gångare. Så det här var... verkligen inte vad jag har väntat mig.

Gustafsson har gått under jorden

Andreas Gustafsson har inte kommenterat fallet i media och inte heller förbundet har varit i kontakt med den aktive. Men på fredagskvällen framkom det uppgifter som tyder på att ett erkännande redan gjorts.

– Jag har nu fått besked från RF antidopning att Andreas har meddelat att han inte begär analys av B-provet, säger Birger Fält.

Vilket betyder att han erkänner?

– Ja, i princip så bör det betyda det. Jag fick reda på det vid sextiden.

Vad händer nu?

– RF:s utredning fortsätter. Processen går naturligtvis fortfarande nu när den aktive inte begär analys av B-provet. Sen får vi se, Andreas ska förklara vad som hänt. Jag har ingen aning om vad som hittats i hans prov. Jag har inte varit i kontakt med honom i dag.

Andreas Gustafsson är son till OS-silvermedaljören Bo Gustafsson som har både EM-brons från Aten 1982 och OS-silver från Los Angeles 1984.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.