Therese Brorsson gjorde 73 A-landskamper för Sverige i målet. Nu är hon SVT Sports handbollsexpert. Foto: Bildbyrån

Experten inför handbollsfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Sävehof är favorit till att ta sjunde raka SM-guldet. Skuru vill inte tänka på fjolårets final, då man förlorade med 18 mål. – Skuru behöver känna att de är med i matchen, säger SVT-experten Terese Brorsson.

Skuru besegrade Västerås Irsta med 3-0 i sin semifinal. Sävehof var i brygga efter underläge 2-0 i matcher mot Skövde, reste sig och vann med 3-2. Lagen gjorde upp om SM-guldet även i fjol, och då vann Sävehof med förkrossande 38-20. I Scandinavium i Göteborg 24 maj väntar en ny SM-final.

– Jag tror och hoppas att det kommer bli en riktigt bra match mellan två bra lag.

elitserien i handboll 2014-2015

Efter storförlusten i fjol är Skuru ute efter revansch.

–  De har haft ett uppehåll och nog är taggade till tänderna. Skuru har vuxit under slutspelet. De hade lite tufft mot Heid i kvartsfinalen, sedan lyckades de pressa ut Västerås i tre raka matcher. De har haft tid att vila och tagga till.

Imponerande siffror

Sävehof har spelat samtliga SM-finaler sedan 2006 och har vunnit inte mindre än åtta av dem. Lagkaptenen Ida Odén, som gjorde tio mål i femte avgörande semifinalen mot Skövde, samt högersexan Jenny Wikensten har varit med under hela resan. Duon gör sin tionde SM-final och avslutar sina karriärer med ytterligare en.

– Sävehof kan spela dåligt i en match, men de är starka när de går ihop som ett lag. Att det är Odéns och Wikenstens sista match motiverar dem och laget till att sluta på bästa sätt.

För egen del blir det din första SM-final som du expertkommenterar. Tankar inför det?

– Jag tycker det ska bli riktigt kul. Det har varit roligt med i matcherna som har varit. I finalen är det fler som jobbar med sändningen. Jag kommer fokusera på att stå i studion och tycka till inför, under och efter matchen. Jag ser spänt fram emot det, och tycker att det ska bli jättekul.

Hur förbereder du dig?

– Jag har tittar på en del matcher, följt med, och försökt se hur lagen har spelat. Jag försöker förutse vad det är för match vi kommer få se, och vilka spelare vi kommer att intervjua. Det är två lag vi känner väl, det kommer att gå bra.

Vilken matchbild förväntar du dig?

– Sävehof gillar och trycka på från början. De försöker avgöra matcherna snabbt. Det gäller för Skuru att hänga med, känna att de är med i matchen. Då tror jag att det kan gå hur som helst.

– Någonstans tror jag på att Sävehof kommer att ta det. Just för att de har många unga hungriga spelare som vill avsluta på ett bra sätt. Jag tror ändå att Skuru kan överraska på något sätt.

SVT-experten Terese Brorsson om Skurus...

...strykor: ”De har bra målvakts- och försvarsspel, samtidigt som de har kontringsspelet. Det är deras starka sidor. Carin Strömberg som i stort sett styr spelet för dem är en styrka.”

...svagheter: ”Carin Strömberg  kan emellanåt dra för mycket av lasset. Det blir en svaghet att inte alla spelare alltid bjuder till.”

SVT-experten Terese Brorssons om IK Sävehofs...

...styrkor: ”Bra spelare på alla positioner i stort sett. Bra målvakter, bra försvarsspel, snabba kanter. Sedan har de Ida Odén och Jenny Alm. Ett bra lag rätt igenom. Det är inte många lag som har bra spelare på alla positioner.”

...svagheter: ”Det vet att de är så pass bra, så de kanske inte alltid gör den insats de behöver. När spelare spelar en och en så är det en svaghet för dem.Det såg man mot Skövde i första och andra matchen.”

Sändningstid damernas SM-final i handboll:

Söndag 24 maj 13.00: Direkt från Scandinavium, SM-final handboll Sävehof-Skuru

Kommentatorer: Chris Härenstam och Magnus Grahn. I studion: David Fjäll och Terese Brorsson.

Handbollens tio senaste SM-finaler, damer:

2014: Sävehof-Skuru 38-20 (spelades i Malmö)

2013: Sävehof-Lugi 38-34 i förlängning (Göteborg)

2012: Sävehof-Lugi 27-14 (Stockholm)

2011: Sävehof-Eslöv 25-23 (Göteborg)

2010: Sävehof-Skövde HF 27-23 (Malmö)

2009: Sävehof-Skövde HF 32-19 (Stockholm)

2008: Skövde HF-Sävehof 31-24 (Göteborg)

2007: Sävehof-Skövde HF 29-27 i förlängning (Stockholm)

2006: Sävehof-Skövde HF 22-21 i förlängning (Göteborg)

2005: Skuru-Skövde HF 24-23 (Stockholm)

Källa TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

elitserien i handboll 2014-2015

Mer i ämnet