Evgenia Medvedeva är VM:s stora stjärna. Foto: TT

Guide: Allt du behöver veta inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för konståknings-VM i Helsingfors. SVT:s expert Lotta Falkenbäck tippar utgången av mästerskapet, och tipsar om vilka åkare du ska hålla extra kolla på.

Den stora stjärnan: Världsmästarinnan ryskan Evgenia Medvedeva är lika överlägsen som förra året är. Det ska till ett under för övriga åkare om de ska slå henne.

Hon har bara vinster i sitt protokoll och debuterade förra året på EM /VM och vann överlägset. Hon har hela paketet, fantastiska hopp som hon dessutom placerar i andra halvan av programmet (vilket ger 10 procent mer i poäng), otroliga piruetter och underbar skridskoåkning med stor inlevelse.

Utmanarna: Anna Pogorilaya, Ryssland, var trea på VM 2016 och tvåa på EM, men bara fyra i Ryssland. Anna har tävlat stabilt denna säsong och är en stark medaljkandidat

Maria Sotskova, Ryssland, debuterar på VM, blev 4:a på EM och trea i Ryssland. Hon har en fantastisk teknik och en helhet i sin åkning.

Ashley Wagner, USA, gör sitt sjätte VM och tog silver förra året. Med ett härligt fräckt kort program är hon USA:s stora hopp.

Veteranen: 30-åriga Carolina Kostner, Italien, gör comeback efter tvår års tävlings uppehåll. Hon är den absolut mest rutinerade med tolv VM, varav fyra medaljer, och tre OS med ett brons. Hon blev trea på EM i Ostrava. Hon är en stor personlighet, mogen åkning med ett häftigt och ovanligt kort program till rytm av slagverk.

Om favoriterna tabbar sig: Japanskan Saitako Mihara, tvåa på VM 2015 och 5:a 2016, har tvingats lämna återbud på grund av en stressfraktur i höften, men däremot tror jag att Japan kan ha ett litet medaljhopp i debuterande Mai Mihara som vann Four Continents. Kaetlyn Osmond och Gabrielle Daleman, Kanada, kan också vara med och fajtas om medaljer om övriga missar.

Herrklassen

Den regerande mästaren: Javier Fernadez, Spanien, har vunnit VM de två senaste åren, och tagit hem EM 2013-2017. Innehar det högsta poängrekordet, 314,93.

300-klubben: Yuzuru Hanyu, Japan, är regerande OS-mästare och vann VM 2014, men fick se sig besegrad både 2015 och 16 av sin träninsgkompis Javier Fernandez. Han är en av de som sprängt drömgränsen på 300 poäng, och fått poängen 330,43. Han har varit både upp och ner denna säsong.

Shoma Uno, Japan, var bara sjua på VM 2016, men har gjort stora framsteg i år och tävlat stabilt. Tagit sig över 300 poäng-gränsen, men i en mindre internationell tävling som inte räknas av ISU.

Ångvälten: Nathan Chen, USA, är en VM-debutant som har gått fram som en ångvält under säsongen och är den som verkligen utvecklats och satt kvadrupplar på kartan. Har fått 307.46 poäng som bäst. Är det något som skulle spöka, så är det att han debuterar och saknar erfarenhet.

Om stjärnorna misslyckas: Så finns starka åkare i kinesen, Boyang Jin, trea på VM 2016, och ryssarna Maxim Kovton och Mikhail Kolyaa.

Alexander Majorov: Efter en tuff säsong förra året med skador och donation av benmärg till sin cancersjuka pappa, som gjorde att han fick ställa in VM, är Alexander verkligen på gång. Han har några segrar under hösten på internationella tävlingar, en 11:e plats på EM och senast en fin 3:e plats på Universiaden i slutet av januari i Kazakstan med riktigt bra åk och poäng. Viktigt att ta en av de åtråvärda platserna till OS.

ISDANS:

Favoriterna: Tessa Virtue/Scott Moir, Kanada. Här har vi en comeback som kan sluta med guld. Paret tog OS-guld 2010 och OS-silver 2014, och har VM-titlar. Efter 2014 har de haft tävlingsuppehåll men gör comeback denna säsong. De har vunnit allt och tar guld om inget händer under åken!

Regerande mästarna: Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron, Frankrike. De har dominerat isdansen de två senaste säsongerna och vann VM 2015 och 2016. I januari vann de EM för tredje gången.

Guldet kommer att stå mellan dessa två par.

De slåss om bronset: Var sista medaljen hamnar är väldigt öppen; USA, Italien eller Ryssland.

Maia Shibutani/Alex Shibutani  (syskonpar), USA. Tog VM-silver 2016, slutade trea i Grand Prix-finalen samt tvåa i Four Continents.

Anna Cappellini/Luca Lanotte Italien  Vann VM 2014 och tvåa på EM i 2017. Ett härligt par med mycket energi i sin åkning.

Ekaterina Bobrova/DmitirSoloviev Ryssland  tog en brons plats på EM 2017 och Ryssland med fin isdans tradition kan man aldrig räkna bort i medalj striden.

Håll koll på: Det danska paret Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Sorensen med en 7:e plats på EM är underbara att se på och de utvecklas hela tiden.

VM i konståkning 29 mars till 2 april

Torsdag 30 mars

11.00-16.45 Herrarnas korta program (direkt) svtsport.se och SVT Play

16.00-18.00 Herrarnas korta program (sammandrag) SVT1

18.00-20.00 Paråkningens fria program (direkt) SVT2, svtsport.se och SVT Play

20.00-21.00 Paråkningens fria program (direkt) SVT24, svtsport.se och SVT Play

Fredag 31 mars

09.30-09.45 Konståknings-VM i Gomorron Sverige

15.00-16.55 Isdansens korta program (sammandrag) SVT1

16.55-18.00 Damernas fria program (direkt) SVT1, svtsport.se och SVT Play

18.00-21.00 Damernas fria program (direkt) SVT2, svtsport.se och SVT Play

Lördag 1 april

09.45-14.15 Herrarnas fria program (direkt) SVT1

15.30-16.50 Isdansens fria program (direkt) SVT1, svtsport.se och SVT Play

16.50-19.15 Isdansens fria program (direkt) SVT2, svtsport.se och SVT Play

Söndag 2 april

12.55-15.35 Uppvisning (direkt) SVT1, svtsport.se och SVT Play

Kommentator: Cecilia Ingman

Expert: Lotta Falkenbäck

Reporter på plats: Johannes Lindström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.