Foto: Bildbyrån

Fajtades utan tillstånd – avstängd två år

Uppdaterad
Publicerad

En taekwondoutövare har stängts av i två år för att ha varit med i en olovlig streetfight med en thaiboxare.

Kampsportmatcher med slag eller sparkar mot huvudet måste vara sanktionerade av Länsstyrelsen i Örebro, som utfärdar tillfälliga tillstånd.

Därför valde Svenska taekwondoförbundet att anmäla den illegala matchen till Riksidrottsnämnden, som nu alltså har stängt av taekwondoutövaren på två år. Beslutet kan inte överklagas.

”Streetfights hör inte hemma i den organiserade kampsporten. Det strider mot allt vad vi står för. De som arrangerar eller funderar på att delta vid sådana arrangemang ska veta att de inte har något med svensk taekwondo eller kampsport att göra”, säger Sammi Kaidi, ordförande för Svenska taekwondoförbundet, i ett pressmeddelande.

Kaidi säger att händelsen har skadat taekwondons och kampsportens anseende och är ett hot mot den organiserade kampsporten som förespråkar en värdegrund med rent spel.

”Nu har vi ett långtgående arbete framför oss med värdegrundsfrågor och normer inom svensk taekwondo som inom kort kommer att påbörjas”, säger han.

Förbundet har meddelat de andra kampsportsförbunden att man tar kraftigt avstånd från alla former av osanktionerade matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.