Foto: Bildbyrån

Tätt med EM-test för basketdamer

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor kvar till basket-EM.

Sverige laddar upp med tre matcher – på tre dagar.

”Tufft schema”, säger förbundskapten Lasse Johansson till SVT Sport.

Den 11 juni börjar EM i basket i Ungern för Sveriges damlandslag. Fem träningsmatcher återstår före öppningsdrabbningen mot Slovakien. Tre av dem ska svenskorna spela 72 timmar. I en fyrnationsturnering möter de Grekland i kväll, Litauen i morgon och värdlandet Frankrike på onsdag.

– Vi befinner oss fortfarande i en träningsfas, vi provar lite olika kombinationer för att se vad som passar bäst. Alla 14 är friska, någon som har lite småskavanker men det ska inte vara någon fara. Självklart vill vi vinna matcherna men samtidigt går man kanske inte stenhårt in i alla situationer för att undvika onödiga skador, säger förbundskapten Lasse Johansson till SVT Sport via telefon från bussen i Frankrike.

Basket-EM damer

”Vi kommer att mörka lite grann”

Kvällens motstånd, Grekland, har Sverige inte mött i landskamp på tretton år. Däremot kan morgondagens match ge en indikation för Blågult, för Litauen har svenskorna i sin EM-grupp.

– Vi kommer att mörka lite grann mot Litauen. Grundspelet kommer vi att använda oss av, men inte specialkombinationer. Och jag gissar att de kommer att göra samma sak.

Kan nå OS-kval

I EM-gruppen har Sverige – förutom Litauen – Ungern, Slovakien och Spanien som motståndare. För två år sedan åkte svenskorna ut i kvartsfinal mot Frankrike – nu är målet att komma topp fem.

– Vi har ett bättre lag nu än vi hade då och våra chanser är större. Och kom vi får en topp fem-placering får vi chansen att kvala till OS. Och europeiska lag har varit starka i tidigare kval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket-EM damer

Mer i ämnet