Jeffrey Taylor är näste svensk i NBA. Foto: AP

Taylor näste svensk i NBA

Uppdaterad
Publicerad

Från läktaren har han Michael Jordans ögon på sig.

Framför sig sitt livs utmaning.

Jeffery Taylor lyckades nå NBA, nu ska han få ligans största förlorare på fötter igen.

Det lär bli ännu tuffare.

Jonas Jerebko gjorde det som verkade omöjligt. På fredag – när Charlotte Bobcats NBA-säsong drar igång – får han sällskap av ytterligare en svensk.

Själva utmaningen blir inte mindre med tanke på vilken klubb Jeffery Taylor hamnade i.

Charlotte på östkusten är en av USA:s snabbast växande städer men inte känt för något speciellt förutom en stor koncentration av bankväsende.

I alla fall inte förrän i våras.

Det var då stadens basketlag satte rekord som absolut sämst genom tiderna. Under en strejkdrabbad säsong vann man sju matcher, förlorade 59 och ägaren, basketlegenden Michael Jordan, kunde bara se på.

23 raka

Vinstprocenten, 0.106, är den sämsta någonsin i ligans historia och man avslutade med 23 raka förluster.

Att man ska vinna ligan i år är så osannolikt att det blivit ett stående skämt.

–Det känns ändå som att coachen vi har, klubben...de har verkligen satsat på att vända på det här, säger Taylor till TT.

Då har Charlotte precis avslutat sista försäsongsmatchen, resultatet, förlust, vilket gör att man har 1-6 i matcher.

För Taylor, som föddes i Norrköping för 23 år sedan, är situationen speciell. Han kom från Vanderbilt University. Även om det inte var ett av de allra bästa collegelagen fanns ändå en stark vinnarkultur där.

Det existerar inte nu.

Möte med LeBron

Svensken plockades av Charlotte framförallt för sina defensiva kvalitéer. Under försäsongen har han också brutalt fått uppleva skillnaden på att gå upp mot en collegespelare och en 2,03 meter och 113 kilo tung superstjärna som LeBron James.

-Det är en helt annan nivå än jag någonsin varit med om tidigare i mitt liv. Tränarna coachar snabbare. Alla spelare är stora och snabba. Hur lite de än spelar för ett lag – det finns ingen dålig spelare.

Hur var det att gå upp mot LeBron?

–Coolt. Det var första matchen som jag fick starta och då ställdes jag mot just honom. Det är en cool känsla men den varar i ett par minuter. Sedan inser du att han kommer att försöka göra poäng på dig.

Vem och vilka ser du fram emot att möta?

–Jag har ju redan spelat mot LeBron men självklart Kobe Bryant och Lakers.

Fina bilar

Hur märks det att du har folk runt om dig som tjänar flera miljoner?

–Det är klart det är annorlunda. Alla har fina bilar. Sedan är det ingen som springer omkring och skryter. Det är bra killar i vårt lag som tar hand om sin familj.

Förhoppningarna på Taylor själv är blandade. När ESPN rankar ligans alla spelare får Taylor plus för försvarsspelet men man sätter stort frågetecken för hans skott, blott 29 procent under försäsongen.

–Försvar är mina stora grej. Jag får ta det jag får när det gäller anfallsspelet men skotten har inte gått i de senaste veckorna. Men jag är en bra skytt. Om man skjuter 50 procent trepoängare så är man inte en dålig skytt, menar Taylor.

Korrekta siffran är dock 42,3 procent från hans sista collegeår.

Vill spela EM

Hur ställer du dig till att spela EM för Sverige nästa år?

–Självklart vill jag spela. Sedan beror det på vad mitt lag tycker. Det är de som betalar mig.

Och vad tror du?

–Ingen aning just nu. Jag kommer inte ta det med klubben förrän senare, säger han.

Vilket nog är klokt. Både han och Charlotte har en hel del annat att tänka på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.