Foto: TT Nyhetsbyrå

Historisk Davis Cup-titel för Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Argentina har tagit sin första Davis Cup-titel någonsin. Federico Delbonis vann den femte och avgörande matchen mot Kroatien. ”Det är en dröm som blir sann”, säger han.

Det såg mörkt ut för Argentina som hade underläge med 1–2 i matcher mot Kroatien inför söndagens singelmatcher. Men så inledde Juan Martín del Potro med att vinna mot kroaten Marin Cilic efter en magisk vändning från underläge 0–2 i set, och tvingade fram en femte och avgörande match mellan Ivo Karlovic och Federico Delbonis.

Vann inför Maradona

Inför storpublik, däribland Maradona, gick allt sedan vägen för Argentina och Delbonis som i tre raka set (6–3, 6–4 och 6–2) besegrade Karlovic. 26-åringen fullbordade vändningen i Zagreb som gav Argentina sin första Davis Cup-titel någonsin.

– Det här är en dröm som blir sann. Vi spelar för vårt land, med vårt hjärta. Jag försökte hålla mig fokuserad på vad jag behövde göra, det var det enda jag behövde tänka på. Om jag tänkte för mycket skulle det bli katastrof. Det här är det bästa ögonblicket i karriären, säger Federico Delbonis i C Mores sändning.

”Har drömt om detta”

Argentinas DC-kapten Daniel Orsanic var förstås stolt efter det historiska ögonblicket.

– Killarna var fantastiska i dag. Jag har drömt om detta så många gånger, vi har alla gjort det. Det här är det största jag varit med om, det är ett privilegium att vara med det här laget, säger han i C More.

”Comeback of the history”

Hans hyllar dagens hjältar.

– del Potros comeback är ”comeback of the history” , säger kaptenen.

– Delbonis var på topp i varje boll, han spelade den perfekta matchen.

När det stod klart att Argentina bärgat titeln sprang alla in på courten för att omfamna Delbonis i eurofin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.