Djokovic var illa ute. Foto: TT

Skrällen: Djokovic utslagen ur Australien Open

Uppdaterad
Publicerad

Regerande mästaren Novak Djokovic i Australian Open är sensationellt utslagen ur turneringen som han vunnit sex gånger. Den 117-rankade uzbeken Denis Istomin vann ett drama i andra omgången efter skiljeset med 3-2 (7-6(10-8) 5-7,2-6,7-6(7-5),6-4. En skräll som ger eko i tennishistorien.

– Det är så mycket känslor, jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker synd om Novak men jag spelade så bra i dag. Jag överraskade mig själv i dag också, säger 30-årige Istomin och tackar mamma Klaudija som också är hans tränare sedan unga år och satt i logen.

– Det är min största seger och det betyder så mycket och jag visar att jag kan spela mot de allra bästa och kan mäta mig med dem, säger Istomin efter 4.50 på centercourten.

Australian Open

Djokovic var stor i nederlagets ögonblick och tog sig tid att gratulera Istomin vid nätet när de tackade för matchen. 

– Jag är inte nöjd alls med min match men jag måste gratulera min motståndare. Jag hade ingen rytm och min motståndare spelade bra men så är det i idrott. Något kunde ha hänt i fjärde set men egentligen hade jag ingen chans. Så fort han fick tillfällen utyttjade han det, säger Djokovic.

Allvarlig bilolycka höll på att stoppa karriären

Istomin föddes i Ryssland men kom till Uzbekistan som tre månaders bebis. En allvarlig trafikolycka 2001 såg ut att sätta stopp för tenniskarriären men Istomin kom tillbaka och har varit stabil på touren där han varit rankad 33:a som bäst.

Djokovic tappade första set med 7-6 och hade två setbollar emot sig i andra. Mr Australian Open hade nog tänkt sig en helt annan match.

Efter en utmaning i andra set surnade han till på domaren och började tjafsa efter ett domslut som gick emot honom.

– Varför har vi ens den här diskussionen?, sade domaren från stolen.

Men 29-åringen lyckades att samla sig och stod emot Istomin. Efter de räddade bollarna bröt han doldisens serve med fina forehands och tog hem setet med 7-5.

Ville spela tiebreak direkt

Minerna var betydligt muntrare efter matchens första game. Det tog hela 15 minuter att spela och Djokovic lyfte armarna mot himlen som för att jubla efter en seger.

– Ska vi gå direkt till tiebreak, frågade han Istomin med ett leende.

Senare sjönk serbens humör när uzbeken tog hem just tiebreaket med 10-8.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet