Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tennislegendaren Rafael Nadal har utsetts till ambassadör för Saudiarabiens tennisförbund. Foto: Tertius Pickard

Djokovic och Nadal spelar i ny Saudi-turnering

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Novak Djokovic, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz och den nye Australian Open-mästaren Jannik Sinner är fyra av tennisens toppspelare som kommer att delta i en ny uppvisningsturnering som ska hållas i Saudiarabien.

Daniil Medvedev och Holger Rune är de andra två spelar som medverkar. Samtliga utom danske Rune har minst en grand slam-titel på sitt cv.

Turneringen, som spelas i huvudstaden Riyad, har döpts till ”6 Kings slam” och kommer att gå av stapeln i oktober.

Nadal meddelade så sent som i januari att han utsetts till ambassadör för det saudiska tennisförbundet.

Förra året blev det klart ATP-finalerna för U21-spelare hålls i saudiska staden Jidda fram till 2027. Det har också förekommit omfattande spekulationer kring att flytta WTA-slutspelet dit, men hittills har inget sådant beslut fattats.

I somras sade WTA-toppen Steve Simon att Saudiarabien fortfarande dras med ”tonvis av problem” gällande rättigheter för kvinnor och HBTQ-personer.

Saudiarabien, som storsatsar inom flera olika sporter, kritiseras återkommande för bristande mänskliga rättigheter. Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.

Sedan tidigare står det klart att Nadal är ny ambassadör för tennisen i just Saudiarabien.

– Det är en stor möjlighet att göra viktiga saker i ett land där sporten har potential att växa, sade han då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.