Foto: Bildbyrån

Wimbledons stora skräll – Djokovic utslagen

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic är utslagen ur Wimbledon – redan i tredje rundan. Så tidigt har inte världsettan åkt ur en Grand Slam-turnering på sju år. 41–rankade Sam Querrey från USA blev för svår för serben som förlorade med 1–3 i set.

Det blev ingen tredje raka Wimbledon–titel för Djokovic, som under fredagen hamnade i ett 0–2–underläge i set men som räddades av vädret som ställde in matchen. När den under lördagen återupptogs var det med start i rejäl uppförsbacke för världsettan, som med tillfällig andning reducerade till 1–2 i set.

”Så glad”

Men det hjälpte föga när han föll mot amerikanen i tiebreak i fjärde set.

– Det här är helt otroligt, särskilt här i Wimbledon, den största turneringen i världen. Jag är fantastiskt lycklig just nu, så glad, säger Querrey till officiella hemsidan.

– Jag spelade de avgörande bollarna riktigt bra. Jag lyckades serva riktigt bra när jag behövde det som mest.

– Djokovic är tveklöst en av de bästa någonsin.

Ödmjuk Djokovic

Efteråt var världsettan ödmjuk.

– Han spelade en fantastisk match och servade väldigt bra. Jag tycker den delen av hans spel var brutal i dag. Han fick många gratispoäng genom sin förstaserve. Han var bättre än mig, helt enkelt, säger Djokovic till Wimbledons officiella hemsida.

– Jag lyckades vinna fyra Grand Slams i rad, men under två olika säsonger. Jag vill fokusera på det istället för misslyckandet.

– Jag var inte helt 100 procent frisk, men det är inte rätt tid och plats att prata om det. Motståndaren spelade på en väldigt hög nivå och förtjänade att vinna.

Tre regnuppehåll

Det skulle ta lång tid att avsluta matchen. Inte mindre än tre gånger tvingades man avbryta på grund av regn. Matchen som startade strax efter lunch avslutades först fem timmar senare – och då blev det bara två set.

Sämsta noteringen sedan 2009

För världsettan Novak Djokovic, som vunnit åtta av nio tidigare möten mot Querrey, blev det ett extremt tidigt uttåg i Wimbledon. Senast serben åkte ur en Grand Slam-turnering så tidigt var 2009 i Franska öppna.

Går miste om äkta Grand Slam

I och med förlusten går Djokovic, som vann Australien open och Franska öppna tidigare i år, nu miste om att vinna en äkta Grand Slam – att vinna alla de fyra stora turneringarna under ett och samma år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.