Novak Djokovic var rejält upprörd under delar av matchen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Djokovics svit bruten

Uppdaterad
Publicerad

Han hade åtta raka segrar mot Andy Murray.

Det blev ingen nionde.

Skotten vann kvällens ATP-final – och Djokovic inkasserade en sällsynt förlust.

När Andy Murray natten till söndagen vann semifinalen i ATP-turneringen i Montreal, Rogers Cup, blev det klart att han på nästa världsranking kommer att passera Roger Federer och vara ny tvåa. Det firade han – med att natten till måndagen bryta en åtta matcher lång förlustsvit mot Novak Djokovic. Senast han vann mot serben var i Wimbledon-finalen 2013. 

Efter tre jämna set, som tog hela tre timmar att spela, stod britten Murray som vinnare. Avgörandet kom en bit in i tredje set där Murray vann ett 18 minuter långt game fram till 4–1.     

ATP-touren

Andra förlusten på ett halvår

Världsettan Djokovic, som visade tecken på frustration under matchen, gav inte upp, men Murray höll sina servar och vann matchen och turneringen.

Förlusten var Djokovics blott andra sedan februari månad. Den första kom i juni, då han förlorade finalen i Franska Öppna mot Stan Wawrinka.

– Du förtjänade helt klart att vinna, sade en ödmjuk Djokovic till Murray under sitt tal på banan efter matchen.

”Ett otroligt år”

Murray ville inte vara sämre:

– Jag vill gratulera Novak till ett otroligt år hittills. Han spelar fantastisk tennis varje vecka, det är helt otroligt, sade han, och tillägnade sedan segern till sin ordinarie tränaren Amelie Mauresmo som tidigare under dagen fött en liten pojke.

När Mauresmo nu är mammaledig tränas Murray av svenske Jonas Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ATP-touren

Mer i ämnet