Roger Federer tog sin 18:e grand slam-titel. Foto: TT

Federer slog Nadal – i magisk final

Uppdaterad
Publicerad

Här är rysaren som vred tillbaka klockan flera år. Roger Federer slog värste rivalen Rafael Nadal i Australian Open-finalen – och tog sin första Grand Slam-titel sedan 2012. Segersiffrorna skrevs till 6–4, 3–6, 6–1, 3–6, 6–4.

– Tennis är en tuff sport, det finns inga oavgjorda matcher. Men om det hade gått hade jag tagit ett oavgjort resultat i kväll och delat det med Rafa, säger Federer som var tårögd efter segern.

Duellen mellan tidernas två främsta Grand Slam-herrar var precis så nagelbitande som den kunde bli – och ingenting talade för Federer i det avgörande setet.

Australian Open

Utöver att schweizaren aldrig besegrat Nadal i Australian Open på fyra försök, och dessutom kom till spel med 11–23-underläge i inbördesmöte, så hamnade han tidigt i problem.

Besegrade sin historia

Spanjoren bröt Federers serve direkt och gick fram till 3–1 när Federer vaknade – och besegrade sin historia.

Den 35-årige schweizaren vände till 4–3 när matchens game utspelade sig.

Där visade giganterna såväl upp de långa duellerna som de omöjliga slagen gång efter annan – med Federer som vinnare flest gånger inklusive en riktig rysarduell med 26 tillslag.

Tog titeln – trots domslut emot sig

Federer bröt och hade chans att serva hem matchen. Trots två breakbollar och ett domslut emot sig, som han räddade via hawk eye, gick det inte stoppa tidernas främste Grand Slam-spelare.

Han tog sig samman – och servade hem 18:e Grand Slam-titeln.

– Jag tror ingen av oss trodde vi skulle vara här i dag för fyra–fem månader sedan. Jag hade varit glad om jag förlorat också, säger Federer.

Lika artig var den 30-årige spanjoren.

– Grattis till Roger och hans team. Det är fantastiskt hur han spelar efter att ha varit borta så länge. Det är väldigt svårt att lyckas göra det, säger Nadal och fortsätter:

– Han förtjänade det lite mer än mig.

Grand slam-titlar, herrar:

1. Roger Federer, 18

2. Pete Sampras, 14

2. Rafael Nadal, 14

4. Roy Emerson, 12

4. Novak Djokovic, 12

6. Rod Laver, 11

6. Björn Borg, 11

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet