Rafael Nadal har inte spelat sedan uttåget ur Australian Open 18 januari. Foto: Bildbyrån

Fem månader efter skadan – Rafael Nadal har opererats

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt med att Franska öppna pågår har kungen av Roland Garros, Rafael Nadal, opererats.

Han opererade höften i går, och blir nu borta en lång tid framöver.

– Normal återhämtningstid beräknas till ungefär fem månader, säger en talesperson för Nadal.

Operationen under fredagen kom fem månader efter att han skadade höften i Australian Open. Under dagen kommer det att berättas mer om operationen av teamet runt Nadal, samma dag som den 14-faldige vinnaren av Franska öppna fyller 37 år.

”Hej på er alla. Det var ett tag sedan jag skrev till er. Jag hoppas att ni alla mår bra. Tack för alla meddelanden ni skickar! De är verkligen mycket uppskattat”, skriver Nadal på Instagram.

Skulle tagit två månader att läka

Det var ursprungligen tänkt att skadan skulle ta två månader att läka. I mars meddelade Nadal att han skulle göra comeback i Monte Carlo i början av april. Han sköt på comebacken till Madrid och Rom men fick ge upp hela vårsäsongen, något han meddelade vid en presskonferens 18 maj.

Han har tidigare sagt att 2024 troligen kommer att bli hans sista år som tennisspelare på elitnivå. I mars ramlade Nadal ur topp 10 på rankingen för första gången sedan 2005.

Alcaraz som en ångvält

Nadal är trots gårdagens operation fast besluten att komma tillbaka.

– Rafa kommer att påbörja sin rehabilitering om några timmar, och normal återhämtningstid beräknas till ungefär fem månader, säger talespersonen Benito Perez-Pardillo, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nadals arvtagare Carlos Alcaraz, den yngste toppseedade spelaren i turneringen sedan Björn Borg 1976, går samtidigt fram som en ångvält. Under fredagen slog han svårspelade Denis Shapovalov med 6-1,6-4,6-2 i tredje omgången.

– Jag är en komplett spelare, säger 20-årige Alcaraz fylld av självförtroende, enligt Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nadal planerar att sluta efter nästa säsong Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.