Foto: TT Nyhetsbyrån/Tim Ireland

”Wimbledon är den största tävlingen på året”

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar världens mest prestigefyllda tennisturnering.

Årets upplaga av Wimbledon är också den mest pengastinna någonsin.

”Det är den största tävlingen på året. Det vet jag att spelarna tycker och tänker”, säger experten Janne Gunnarsson till SVT Sport.

För första gången sedan Robin Söderling 2011 har vi en svensk herrspelare med i singeln. Jättelöftet Elias Ymer, 19, har kvalat in till sin tredje raka Grand Slam-turnering men ställs mot tufft motstånd direkt i form av 211 centimeter långe storservaren Ivo Karlovic.

Ymer är garanterad 380.000 kronor även om han åker ut redan i första omgången. SVT:s expert Janne Gunnarsson vet vilka nycklar som blir viktiga för att svensken ska ta sig längre in i turneringen än så.

Wimbledon 2015

– Det gäller för Elias att hålla igång fötterna och returnera. Karlovic har en av världens hårdaste servar men om Elias lyckas returnera så är kroaten väldigt mänsklig, säger han.

Giganternas kamp

Gunnarsson beskriver herrsidan som en kamp mellan giganterna Novak Djokovic, Roger Federer och Andy Murray. Etta, tvåa respektive trea på världsrankingen.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om ingen av dem vinner, säger han.

Damsidan är mer öppen. Serena Williams har vunnit turneringen fem gånger tidigare och får ses som den stora favoriten den här gången också. Men världsettan kan ställas mot systern Venus redan i fjärde omgången, och längre fram konkurrenten Maria Sjarapova i semifinal.

– När Serena spelar på topp är hon överlägsen, då finns det ingen som kan slå henne på gräs. Men hon har också dåliga dagar och kan ibland se lite loj och arrogant ut, säger Gunnarsson.

Han framhåller namn som Angelique Kerber, Sabine Lisicki, Maria Sjarapova och Agnieszka Radwanska som utmanare om titeln.

Miljonregn över segraren

Svenskan Johanna Larsson, rankad 72:a i världen, möter amerikanskan Christina McHale, rankad 63:a, i sin första match.

– En helt öppen historia. Dagsformen avgör. Men om hon vinner kan hon få möta Sabine Lisicki i andra rundan och det blir tufft, säger Gunnarsson.

En snackis kring årets Wimbledon har varit prissummorna som är högre än någonsin tidigare. Vinnaren åker hem med cirka 25 miljoner kronor. Men det är historien och inte pengarna som gör Wimbledon till världens mest prestigefyllda tennisturnering.

– Det är stort med Grand Slam-turneringar men just Wimbledon har något speciellt. Bara att gå runt i anläggningarna, i gångarna ... det är en sanslös atmosfär, säger Janne Gunnarsson.

Precis som i fjol visar SVT herr- och damsingelfinalerna direkt i broadcast och på Play.

Sändningstider:

Lördag 11 juli

15.00-17.00 Final, damer  SVT1/SVT2/Play

Söndag 12 juli

15.00-17.55 Final, herrar  SVT1/SVT2/Play

Kommentator: Johan Ejeborg

ALLT DU BEHÖVER VETA INFÖR WIMBLEDON

FAVORITERNA

”Serena Williams har allt i egna händer. Hon är överlägsen när hon spelar på topp, då finns det ingen som kan slå henne på gräs”, säger SVT:s expert Janne Gunnarsson.

”På herrsidan skulle jag bli väldigt förvånad om ingen av Novak Djokovic, Andy Murray eller Roger Federer vinner. Jag håller Djokovic som knapp favorit”.

SKRÄLLARNA

”Angelique Kerber är en joker. Hon är vänsterhänt, vilket gör henne oangenäm att möta, och har precis vunnit en grästurnering. Man ska komma ihåg att Serena Williams också har dåliga dagar. Ibland ser hon lite loj och arrogant ut”, säger Gunnarsson.

”Japanen Kei Nishikori har blivit stabilare och stabilare och kan nog gå långt. Han kanske kan överraska”.

SNACKISEN

Aldrig tidigare har prispengarna varit så stora i Wimbledon som nu. Vinnaren åker hem med cirka 25 miljoner kronor. De som åker ut redan i första omgången kan trösta sig med att de är garanterade 380 000 kronor.

SVENSKARNA

”Elias Ymer fick en tuff lottning. Ivo Karlovic har en av världens hårdaste servar men om Elias lyckas returnera så är kroaten väldigt mänsklig. Karlovic är en otrevlig motståndare på gräs och kommer att gå för snabba avslut och korta bollväxlingar. Det gäller för Elias att hålla igång fötterna och returnera”, säger Gunnarsson.

”Johanna Larssons match mot Christina McHale känns som en helt öppen historia. Dagsformen avgör. Hon har dragits med en armskada i april och maj men förhoppningsvis är hon ifatt nu. Om hon vinner kan hon få möta Sabine Lisicki i andra rundan och det blir tufft”.

Larsson har också kvalat in till dubbeltävlingen tillsammans med Petra Martic men de ställs mot hårt motstånd direkt i form av Lisa Raymond och Cara Black, båda tidigare världsettor i dubbel. Trefaldige Wimbledon-finalisten Robert Lindstedt ställer upp med Jürgen Melzer.

FRÅGETECKNET

Världsfemman Caroline Wozniacki valde i fredags att avbryta sin uppvärmningsmatch inför turneringen. Danskan klagade på ryggsmärtor och har fört en kamp mot klockan för att bli bra i tid. Håller ryggen hela turneringen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wimbledon 2015

Mer i ämnet