Johanna Larsson har imponerat de senaste veckorna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Larssons succé ger mer dubbel

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Larssons dubbelsuccé tog slut i natt.

Men hennes kvartsfinalplats var Sveriges bästa resultat på evigheter.

Och nu får den konsekvenser på hennes fortsatta satsning.

– Det här betyder jättemycket, säger hennes tränare Mattias Arvidsson.

Först tog Johanna Larsson och Kiki Bertens hem Hobarts dubbelturnering veckan inför Australian Open– trots att de var sista par in i turneringen.

Sedan fortsatte succén i Melbourne. De tog sig in i Australian Opens dubbelturnering som reserver – och där fortsatte segertåget.

Australian Open

Länge sedan sist

Paret stod för flera bra matcher och spelade bättre och bättre ju längre turneringen gick, och spelade natten till i dag kvartsfinal. Därmed var det för första gången sedan 1987 en svensk dam i en Grand Slam-kvart då Catarina Lindquist var framme i Australian Opens dubbelkvart.

Där tog det dock stopp. Det svensk-holländska paret förlorade med 2–6 5–7 mot tyskorna Julia Görges/Anna-Lena Grönfeld med 2–6, 5–7.

– Tyskorna spelade riktigt bra. Men de hade 5–5 i andra. Några dubbeltvälingar till så kan de vinna en sån här match också, säger Larssons tränare Mattias Arvidsson till SVT Sport.

Är du överraskad över att de tog sig så här långt?

– Lite, lite ändå. Men de började bra i Hobart där de slog de andraseedade i första matchen. Så de kan spela riktigt bra dubbel och de har blivit lite bättre för varje match.

Mer dubbel nu

Larsson har de senaste åren gjort ytterst sporadiska framträdanden i WTA-turneringarnas dubblar. Men denna månads succé gör att det blir ändring på det.

– Vi ser dubbeln som en viktig grej. Problemet är att de har haft för dåliga dubbelrankingar för att komma in och spela. Johanna och Kiki har velat spelat länge, men inte kommit in, säger Mattias Arvidsson, men förklarar att det nu kommer att bli mer dubbelspel:

– Johanna kommer att vara på runt 65:e plats på dubbelrankingen, så då kommer hon gå in i jättemycket dubbeltävlingar. Så då kommer vi spela mer dubbel.

Fler matcher

– Vi har ju hela tiden tyckt att dubbel är bra att spela, och ett bra tillfälle att träna på saker som serve, volley och smashar.

De framgångsrika turneringarna har ju även gjort att Larsson har fått spela betydligt mer matcher än vanligt de senaste veckorna.

– Det har ju blivit 16 matcher på fyra veckor, och det betyder jättemycket, jämfört med de fyra singelmatcherna det annars kan vara. Nu är hon inne i matchtempot. Det är jätteviktigt att få vara inne i matchandet. För Johanna, som älskar utmaningarna och gillar att spela matcher betyder det mycket att komma in i rytmen, säger Arvidsson.

”Största framgång”

Även om dubbel får betydligt mindre uppmärksamhet i Sverige än singel så är spelarna där riktigt bra. I åttondelsfinalen slog Larsson/Betens exempelvis ut den förra världstvåan Svetlana Kuznetsova.

– Att gå till kvartsfinal i en Grand Slam är fantastiskt stort. Det är hennes största framgång i karriären, även om hon har tre dubbeltitlar. Att gå till kvartsfinal i Grand Slam, det är bland det största man kan göra, säger han, och fortsätter:

– Att gå långt i en Grand Slam är ju det man vill. Alla singelspelare är med, även om systrarna Williams drog sig ur.

”Gäller mycket mer”

Arvidsson menar att Larsson framöver kommer att ha nytta av dessa veckor.

– Det var som hon skrev till mig: I denna Grand Slam har hon spelat sex matcher. För första gången är hon vidare i en andra vecka. Hon har fått känna på att spela många matcher i en Grand Slam, säger han, och fortsätter:

– Hon har fått känna på hur det är att ladda om hela tiden. Det är mycket folk och mycket media som rycker i henne. Det är mycket publik som tittar på. Det är en helt annan sak än att spela en WTA i Mexiko eller Tyskland. Det är en annan sak här och gäller mycket mer.

Men det är ändå singel som är prio ett fortfarande?

– Ja, absolut. Dubbeln kommer lite i andra hand ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet