”Matcher i världseliten var uppgjorda”

Uppdaterad
Publicerad

Hemliga dokument innehåller bevis för omfattande matchfixning inom världseliten i tennis, däribland av matcher i Wimbledon. Det uppger BBC.

Det senaste decenniet har 16 topp-50-rankade spelare gång på gång anmälts till The Tennis Integrity Unit för misstankar om läggmatcher. Samtliga 16, däribland vinnare av Grand Slam-titlar, tilläts fortsätta tävla, uppger BBC.

The Tennis Integrity Unit (TIU) inrättades just för att övervaka sporten och agera mot spelrelaterad korruption.

Det är BBC och BuzzFeed News kommit över dokument om en undersökning som ATP gjorde 2007. Uppdraget var från början att undersöka misstänkt spelande på en match mellan Nikolaj Davydenko och Martin Vassallo Arguello, men dessa friades. I stället utvecklades undersökningen till att utreda ett nätverk av spelare kopplade till tennisspelare på toppnivå, skriver BBC.

Spel för miljontals kronor

Dokumenten BBC kommit över visar att utredarna fann vadslagningsnätverk i Ryssland, norra Italien och Sicilien som tjänade motsvarande miljontals kronor på matcher som misstänktes vara uppgjorda, däribland tre Wimbledon-matcher.

Utredarna namngav i sin rapport 28 spelare som borde utredas, men ingenting hände. Tennisförbundet antog nya regler mot korruption 2009 men beslöt att tidigare överträdelser inte skulle bestraffas.

– Som ett resultat av detta öppnades inga nya utredningar av spelarna som omnämndes i rapporten, säger en talesman för Tennis Integrity Unit.

”Verkligt starka bevis”

Åren därefter ska en stor andel av spelarna misstänkts på nytt och rapporterats till TIU, utan några påföljder.

– Det fanns en grupp av runt tio tennisspelare som vi ansåg var de vanligaste förövarna, säger Mark Phillips, en av utredarna från 2007 års ATP-undersökning.

– Det var verkligt starka bevis. Det verkade finnas goda chanser att kväva det här i sin linda, få en avskräckande effekt och rensa bort rötäggen, säger Phillips till BBC.

Nigel Willerton, chef för Tennis Integrity Unit, säger till BBC att organisationen gjort allt de kan för att komma åt problemet.

– All trovärdig information vi får del av analyseras, värderas och undersöks av erfarna tidigare brottsutredare, säger han till BBC.

BBC planerar att avslöja mer om spelhärvan i BBC Radio 4 på tisdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.