Foto: TT Nyhetsbyrån

Sjarapovas dopningsavstängning förkortas

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapovas dopningsavstängning kortas från två till ett år. 29-åringen, testad positiv för meldonium i mars, kan börja tävla igen i april nästa år. ”En av mina lyckligaste dagar”, skriver hon på sin Facebooksida.

Det var i mars som ryskan, länge sargad av otaliga skador, på en presskonferens meddelade att hon – likt många andra elitidrottare – hade testats positiv för meldoniumdopning. I juni fastställdes hennes dom till två års avstängning – något hon omedelbart överklagade

– Jag tar fullt ansvar efter ett stort misstag och ber om ursäkt, jag vill inte sluta min karriär på det här viset och hoppas på en andra chans, sade Sjarapova den 8 juni.

29-åringen hoppades på att hinna bli friad till OS i augusti, men ärendet hann inte behandlas.

Tävlingsbar 26 april

Men nu har idrottens skiljedomstol, Cas, förkortat avstängningen med ett år. Och den 26 april kan den ryska tennisstjärnan tävla igen.

– Det har gått ifrån en av mina tuffaste dagar i min karriär, mars när jag fick reda på avstängningen, till nu – en av mina lyckligaste dagar, skriver Sjarapova på sin Facebooksida.

Sjarapova på twitter

Tillbaka till Franska Öppna

Den 8 maj går Madrid Open av stapeln, en möjlig comeback för Sjarapova. Och strax därpå – Franska Öppna, nästa års andra Grand Slam-turnering.

”Är rättvist”

Spelarorganisationen WTA välkomnar strafflindringen.

-Tennisens antidopningsprogram är rättvist och vi stödjer det slutgiltiga resultatet. Vi är glada över att processen är över och att vi nu kan se fram emot att ha Maria tillbaka på banan 2017, säger WTA:s vd Steve Simon.

Flera elitidrottare som använt meldonium har friats, däribland den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi. De hävdade att de slutat att ta meldonium före årsskiftet och hade dessutom väldigt små mängder meldonium i sina dopningsprov.

http://tt.se/media/image/79B001AB919244E98AE49448EBCEF23BMaria Sjarapova vid presskonferensen där hon berättade att hon åkt fast för dopning.

Fakta

Maria Sjarapova

Född: Den 19 april 1987 i Njagan, Ryssland.

Bor: Bradenton, Florida, USA.

Blev proffs: 2001.

Meriter: Har vunnit Franska mästerskapen två gånger (2012, 2014) och övriga grandslam-turneringar en gång (Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008). Tog OS-silver i London 2012.

Wadas direktiv

  • Meldonium förbjöds från 1 januari i år eftersom det fanns indikationer på att preparatet användes av många idrottare i prestationshöjande syfte.
  • Tidigare i april skickade Wada ut ett förtydligande. Enligt antidopningsbyrån finns det bristande vetenskapliga bevis kring hur fort det går för meldonium att brytas ner i kroppen. Därmed kan det finnas oklarheter kring om en idrottare som har testat positivt har tagit preparatet före 1 januari eller efter.
  • Idrottare som kan visa att de har tagit preparatet före 1 januari ska inte anses ansvariga, skriver Wada. Bara i fall där idrottaren har erkänt att de har tagit preparatet efter 1 januari eller om det finns andra indikationer på att de har tagit det efter 1 januari, ska man gå vidare med fallet.
  • Om provet är taget före 1 mars råder Wada de nationella antidopningsinstanserna att inte gå vidare med fall där koncentrationen av meldonium är under 1 mikrogram per milliliter.
  • Om Aregawi redan har erkänt att hon tog meldonium efter 1 januari skulle alltså koncentrationen kunna vara irrelevant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.