Foto: TT Nyhetsbyrå

Wawrinka vann Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

Schweizaren Stanislas Wawrinka, som tränas av Magnus Norman, slog världsettan, Rafael Nadal, i Australian Open–finalen med 3-1 i set (6-3, 6-2, 3-6, 6-3). Nadal plågades kraftigt av smärtor i ryggen och matchen fick brytas under flera minuter i andra set.

-Just nu vet jag inte om jag drömmer eller inte, säger Wawrinka om sin första Grand Slam-titel.

Världsåttan, som blir världstrea efter dagens vinst, servade hem första set. I mitten på andra försvann plötsligt Rafael Nadal från banan för att behandlas för smärtor i ryggen.

Australian Open

”Schweiz har en ny hjälte”

– Det tar inte ifrån Wawrinka segern, sett under hela turneringen är han värd att vinna det här. Ett av världens bästa backhandspel och en väldigt bra serve. Schweiz har haft Federer, nu har de en ny hjälte, säger SVT Sports tennisexpert Janne Gunnarsson.

När Nadal återigen entrade centercourt togs han emot av en buande publik, men med tårar i ögonen slutförde han matchen.

– Min rygg var emot mig i dag men du förtjänade verkligen vinsten, så stort grattis, sa Nadal och riktade sig till Wawrinka.

Nadals skada störde Wawrinka

Nadals skada påverkade inte bara hans eget spel, utan även Wawrinka fick svårigheter med sitt spel. Spanjoren kunde även vinna tredje set innan till sist Wawrinka vann matchen i fjärde.

– Jag är väldigt ledsen för din skada, jag hoppas att du kommer tillbaka snart, säger Stanislas Wawrinka om Nadals snöpliga slut i Australian Open.

Wawrinka var märkvärt rörd över segern. De båda har mött varandra tolv gånger tidigare och Wawrinka hade inte tagit ett enda set mot spanjoren innan dagens final.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet