Wawrinka jagar Wimbledontitel med Normans hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Han är främste utmanaren till den så kallade Big 4. SVT Sport har träffat den senaste Grand Slam-vinnaren och fjärderankade tennisstjärnan Stan Wawrinka som efter samarbetet med svenske tränaren Magnus Norman lyft mot stjärnorna.

– Man träffar inte såna människor ofta som Magnus. En varm och omtänksam person i en annars egoistisk värld som tennisen, säger schweizaren.

SVT Sport är på plats i Wimbledon. Den mest klassiska av de fyra Grand Slam-turneringarna. Och den äldsta. Gräset är inte grönare på andra sidan säger ordspråket. Men frågan är om inte gräset är grönare här än på många andra ställen.

Wimbledon 2015

Det är här som mannen med världens bästa backhand förbereder sig inför nästa uppdrag, att fälla ännu en jätte och klättra ännu högre på rankingen.

”Den där har jag sett alldeles för många gånger nu”, brister världsettan Novak Djokovic ut efter att Wawrinka satt en perfekt backhandretur på träningsanläggningarnas träningsanläggning Aorangi inne på det jättelika Wimbledonområdet.

Djokovic vet att han inte kan slappna av

Serben är favorit till segern i Wimbledon. Men han vet att han inte kan slappna av. Han måste spela på toppen av sin förmåga för att klara av utmaningen.

Han vet också att Wawrinka är en av utmanarna.

Schweizaren chockade en hel värld när han utklassade serben i Franska Öppna-finalen med 3–1 i set och ingen kunde sluta prata om hans backhandreturer. Han spelade som i trans.

– Jag älskar mina backhands. Backhand är mitt starkaste vapen och jag försöker använda mig av det så mycket jag kan.

Wawrinka eftertänksam vid svaren

Wawrinka svarar försiktigt på våra frågor. Eftertänksamt. Han är bäste polare med Djokovic men långt ifrån samma excentriska person. Han är ödmjuk men samtidigt mån om att få berätta sin historia.

– Det här är min karriär. Jag har vunnit mycket. Jag har Grand Slam turneringar. Jag har Davis Cup seger och även OS-guld. Men jag är inte lika bra som The Big 4.

Magnus Norman fyller i.

– Han har definitivt samma spel i kroppen. Det som skiljer honom åt från de största är kontinuiteten. De har aldrig en dålig dag. Aldrig.  ”Stan” har en enorm högsta nivå men han måste jobba på kontinuiteten och inte förlora matcher han bara ska vinna.

Relationen Norman/ Wawrinka är speciell.

Man märker hur mycket de tycker om varandra. Och efter att samarbetet inleddes dessa två emellan så har Wawrinkas kurva pekat spikrakt uppåt.

Tillsammans har de nu två Grand Slam segrar och jagar nu fler.

Tjatade på Norman som till slut gav upp

– Jag är så glad över att ha fått ge Magnus två Grand Slam segrar. Han vann ingen som spelare men var så nära. Han vann aldrig med Robin Söderling och var nära även där. Att få göra det här med honom har betytt mycket för mig.

Men det var inte självklart att det skulle bli de två.

– Nej jag fick jobba hårt för att få Magnus i mitt team. Han var en svår fisk att fånga.

Magnus:

– Så var det. Jag har två tvillingar hemma och ville väl ta en liten paus från tennisen. Men hans agent var på mig och ringde hela tiden. ”Kom igen nu Magnus barnen växer upp” Så höll de på och till slut kände jag. Nu kör vi. Jag erkänner Stans potential så för mig var det en ära att få jobba med en sån här fantastisk idrottsman.

Wawrinka är uppvuxen på en farm. Hans föräldrar tar där hand om personer som hamnat snett i samhället. En uppväxt som format honom som person.

– Det är min historia. Det är mitt liv. Mina föräldrar har alltid hjälpt människor och jag har haft en fantastisk uppväxt med mycket kärlek.

Kommer aldrig att nå Federers nivå

Som schweizare har han fått finna sig i att bli jämförd med världens kanske genom tiderna bäste Roger Federer. Hans nivå kommer Wawrinka aldrig att uppnå. Som ikon som superstjärna. Men spelmässigt är han i dag en bättre spelare.

– Roger är min vän. Vi har en historia tillsammans och han har alltid stöttat mig. Han är enligt mig världens genom tiderna bäste även om såna saker är svåra att fastslå.

– Men det är hans historia. Hans resa. Min är en helt annan. Jag var aldrig en vinnare som junior. Jag var aldrig ansedd som en av de stora talangerna i början. Jag har gått den långa vägen och känner mig idag som en vinnare. Jag vet vad jag kan och jag vet att jag kan slå alla.

Det har han redan bevisat. Han har vunnit över alla i den så kallade Big 4. Novak Djokovic här senast. Sedan tidigare Roger Federer, Andy Murray och Rafael Nadal.

Han sitter i ATP-tourens spelarråd. Att han brinner för tennis i stort och tar ansvar för mer än bara sin egen karriär är uppskattat.

– Det är därför han är älskad av spelarna på Touren. Han är en bra kamrat, säger Norman.

Ett stort hockeyintresse med AIK-koppling

Vad folk kanske inte känner till är att Wawrinka också är ett stort fan av ishockey. Han sitter i styrelsen i NLA-klubben Lausanne som tränas av AIK:s förre tränare Rikard Franzén och där Daniel Bång spelade förra året.

– Vi har en grym liga. Den är bättre än Sveriges, utbrister han.

Här kliver Norman in i småsnacket som en vän av rodning tillrättavisar han sin adept.

– Stan, lugna ner dig nu. Bättre än Sveriges?

Stan:

– Vadå, här finns pengarna. Det är pengarna som avgör. Sen har ni fler bra spelare men vi har en bättre liga.

Norman skakar bara på huvudet och låter Wawrinka få sista ordet.

Frågan är om han får sista ordet i Wimbledon.

– Jag tror det blir svårt men han har definitivt potentialen. Vill han bara lägga ner den tiden som krävs så tror jag han kan vinna mycket, mycket mer. Jag är beredd att ge allt för honom. Nu är det upp till honom.

Wawrinka.

– Jag vet hur svårt det är men jag ska fortsätta jobba hårt. Jag kan inte lova segrar. Jag vill inte prata på det sättet. Jag kan lova att jag ska fortsätta utvecklas och förhoppningsvis har jag inte vunnit min sista turnering. 

Stanislas Wawrinka

Född: 28 mars 1985, Lausanne, Schweiz

Längd: 1,83

Rankad: Fyra (som bäst trea 27 januari, 2014)

Stora titelvinster: Franska Öppna, 2015 Australian Open, 2014

Titlar totalt: 10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wimbledon 2015

Mer i ämnet