Knapp förlust för Larsson/Bertens i finalen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin nådde en svenska final i WTA-slutspelet. Och Johanna Larsson och Kiki Bertens var så nära i Singapore – men förlorade knappt mot Andrea Hlavackova/Timea Babos (4-6, 6-4, 10-5).

– Det gör ont just nu, sa Larsson efteråt.

– De spelade så bra genom hela turneringen. Wow, det här kommer bli svårt tänkte jag. Det var nervöst. Vi var mer modiga i slutet vilket avgjorde, sa tjeckiskan Hlavackova efteråt.

Johanna Larsson och Kiki Bertens har spelat strålande under turneringen och fortsatte sitt fina spel i första set i finalen. De tvingade fram de första breakbollarna precis i rätt tid vid 5-4 och vann med 6-4.

I andra set tappade de ett game direkt men kom igen såg ut att gå mot segern. Bertens spelade mycket bra vid nät och Larsson såg säker ut i sitt spel. Men kanske började de tänka lite för mycket på vad de höll på att ställa till med. De började båda tveka och bjöd in motståndarna.

Luften gick ur

Det blev förlust med 4-6 i andra set och när supertiebreaket inleddes hade luften gått ur Larsson och Bertens. De tappade fyra raka poäng och spelade nervöst. Bristen på erfarenhet av sådana här matcher sken igenom för Larsson som spelade klart svagare mot slutet. Ungerskan Babos och tjeckiskan Hlavackova vann med 10-5.

– Det här har varit en riktig resa. Det gör ont just nu. Vi har spelat bra tennis, vi gav allt. Men de vann rättvist, de gjorde en bra match, sa Larsson efteråt.

– Det var en tuff match idag. Det kommer att göra ont ett tag men vi kommer nog vara nöjda senare, sa Bertens.

Finalen blev kulmen på en turnering som ändå måste betraktas som en succé för Larsson och Bertens, som vunnit fyra dubbeltitlar under året, och spelade stor tennis under veckan i Singapore. På lördagen besegrades de regerande mästarna Jekaterina Makarova och Jelena Vesnina, Ryssland.

Gunnarsson imponerad

SVT:s tennisexpert Janne Gunnarsson har imponerats av Larsson och Bertens framfart i WTA-slutspelet.

– De har spelat fantastiskt bra tennis. Inte bara i den här turneringen, utan under hela året, och jag tror att de kan bli ännu bättre, säger Gunnarsson, som poängterar hur stort det är att Larsson tagit sig ända till en final i ett WTA-slutspel.

– Det är enormt imponerande, och jättestort för svensk tennis. Det är också viktigt att det finns någon att se upp till på damsidan för de yngre spelarna nu.

Johanna Larsson

Född: 17 augusti 1988 i Boden

Bor: Helsingborg

Längd: 174 cm

Vikt: 66 kg.

Blev proffs: 2006

Spelar: Högerhänt, dubbelfattad backhand

Högsta singelranking: 45 (19 september 2016)

Högsta dubbelranking: 34 (20 juni 2016)

Bästa Grand Slam-resultat: Singel, tredje omgången i Franska öppna 2014 och i US Open 2008 och 2014, Dubbel, kvartsfinal i Australiska 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.