Den hårdservande kroaten Ivo Karlovic blev för svår för Mikael Ymer. Foto: Bildbyrån

Hedersam förlust för Mikael Ymer

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer var på väg mot en ny skräll i Stockholm Open. Men den kroatiske veteranen Ivo Karlovic, rankad 21:a i världen, blev för svår i den andra omgången och vann med 4–6, 6–4, 6–4. ”Det han gjorde var fantastiskt”, säger Karlovic om det svenska stjärnskottet till TV4 Sport.

18-åriga Mikael Ymer, 549:a på världsrankingen, skrällde rejält mot spanjoren Verdasco i första omgången.

I andra ställdes han mot den 37 år gamle Ivo Karlovic från Kroatien och trots en mycket bra insats fick det svenska stjärnskottet till slut se sig besegrad.

– Jag är dubbelt så gammal som honom, det är otroligt. När jag var i hans ålder var jag mycket sämre rankad än vad han är nu. Det han gjorde i dag var fantastiskt, lyder Karlovics hyllning till Ymer efter den knappa segern.

15 serveess av Karlovic

Ymer bjöd publiken i Kungliga tennishallen på flera snabba och listiga slag som stundtals fick den storvuxne Karlovic, 211 centimeter lång, att se seg ut på andra sidan nät.

– Han var snabb och spelade riktigt bra, säger Karlovic till TV4 Sport.

Men till slut kunde inte Ymer stå emot den hårdservande kroaten, som svarade för 15 serveess i matchen med en hastighet i förstaserven runt 200 km/h.

Första set till Ymer

I första set höll båda spelarna sin serve upp till ställningen 5–4 till Ymer. Karlovic vann dessutom sina fyra första servegame blankt.

Men i det femte slog kroaten en enkel boll i nät och tappade fokus. En läcker lobb, ett kroatiskt dubbelfel och en vunnen bollduell senare hade Mikael Ymer brutit och tagit hem setet med 6–4.

– Jag hade problem i början av matchen, säger Karlovic.

Karlovic vände

Även i andra höll både Ymer och Karlovic länge sina servar, men vid ställningen 4–4 lyckades kroaten bryta och sedermera ta hem setet med 6–4.

Vid ställningen 2–2 i tredje set bröt Karlovic åter Ymers serve, något som skulle visa sig bli matchavgörande. Kroaten höll undan och är därmed klar för kvartsfinal i Stockholm Open.

– Till slut förmådde jag hitta en lösning och just nu är jag bara glad över att jag vann, säger han.

Bröderna Ymer till dubbelsemi

För Mikael Ymer är Stockholm Open-äventyret dock inte över än.

Bara några timmar efter singelförlusten mot Karlovic tog han sig tillsammans med storebror Elias, 20, vidare till semifinal i dubbelturneringen efter 6–3, 4–6, 11–9 mot Scott Lipsky, USA, och britten Colin Fleming.

I nästa omgång väntar antingen svenskduon Johan Brunström och Andreas Siljeström eller Rohan Bopanna, Indien, och Treat Huey, Filippinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.