Elias Ymer. Foto: Bildbyrån

Ymers skräll gav Sverige drömstart

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats svensk tennis framtid.

Kanske var Elias Ymers skrällseger mot förre världsåttan Jürgen Melzer i Davis Cup-mötet med Österrike bara en försmak av vad som komma skall.

– Helt klart en av mina största segrar, sade 18-årige Ymer.

Att Sverige slog ur underläge mot Österrike i den första omgången i Davis Cup-tennisens näst högsta division var de flesta överens om på förhand.

I förstasingeln i Idrottshuset i Örebro ställdes Sveriges ankare Elias Ymer mot Österrikes tvåa Jürgen Melzer. Ymer, 18, är 189:a på världsrankningen och kvalade in i Australian Open i januari i år.

Melzer, 33, är visserligen på 84:e plats på rankningen men har varit världsåtta och nådde 2010 semifinal i Franska mästerskapen. Han är Österrikes meste DC-spelare genom tiderna och debuterade redan 1999 – då Ymer bara var tre år.

Ändå var det Ymer som – efter drygt tre timmar och tio minuters spel, följt av stretchning och dusch – lugn men lycklig hade segersiffrorna 3-2 (6-4, 6-3, 3-6, 2-6, 6-3) som ett purfärskt kvitto på sin insats.

– Det var en speciell match, det var min första femsetsmatch som jag vann, sade Ymer som tidigare förlorat efter fem set i en DC-match och i första omgången av Australian Open i januari.

På väg uppåt

Ymer fick frågan hur han rankar segern.

– Melzer har varit åttonderankad och varit i semi i Paris. Jag tror det är min tredje topp 100-vinst. Min första mot en som varit på topp tio, så det är helt klart bland det största.

Den svenske DC-kaptenen Fredrik ”Fidde” Rosengren menade i samband med torsdagens lottning att Ymer är på väg uppåt i karriären, jämfört med den 15 år äldre Melzer. Och att det faktum att Melzer hade mer att förlora skulle innebära en press.

Inledningsvis såg Rosengren ut att få helrätt. Samtidigt som Elias Ymer fylldes av mer och mer självförtroende svarade Melzer för flera grova misstag och svensken ledde med 2-0 i set.

– Jag spelade riktigt bra tennis då, sade Ymer.

Ilsknade till

I tredje set ilsknade Melzer till rejält några gånger, och det var som att det var precis det österrikaren behövde. Han vann setet med 6-3 och sprang av bara farten hem fjärde med 6-2.

Men Elias Ymer var inte färdig. Tvärtom.

Han gick fram till 3-0-ledning, höll sedan serven och vann med 6-3.

– Det är fem set, man går upp och ner. Det är en ny erfarenhet för mig. Du får värsta energin ibland, förklarade Ymer om scenförändringen som inte många såg komma.

I fredagens andra singel föll Sveriges Christian Lindell mot Österrikes ankare Andreas Haider-Maurer med 0-3 i set.

Det är därmed 1-1 inför lördagens dubbel, där det svenska paret Robert Lindstedt/Johan Brunström har 6-0 i Davis Cup-sammanhang. De ställs mot Alexander Peya och Jürgen Melzer, som alltså har femsetaren mot Elias Ymer i benen.

– Österrike är fortfarande favoriter, inget att snacka om, sade Ymer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.