Alexander Gustafsson spänner blicken i Anthony Johnson. Foto: TT Nyhetsbyrån

”The Mauler” hyllar teamet

Uppdaterad
Publicerad

Alexander ”The Mauler” Gustafsson är ständigt i fokus.

Men enligt UFC-stjärnan handlar hans framgång om en laginsats.

– Det är en one-man-show vid matcherna men utan mitt team hade jag inte varit här i dag, säger han.

Lyssna och gå sedan åt hållet där det är livligast. Det är egentligen bara vad som behövs för att lokalisera UFC-fajtern Alexander Gustafsson och hans entourage.

Gänget agerar nämligen som de alltid gör. De munhuggs, kastar iväg syrliga gliringar och rundar av allt med skrockande skratt.

UFC

Kanske var det även därför UFC-stjärnan, med hjälp av stort jubel från åskådarna, spexade och log på scenen under fredagskvällens invägning på Hovet.

”Hemligheter”

– Vi försöker alltid att ha roligt, säger managern Tomas Ghassemi.

– Alla har hemligheter på sina telefoner, bilder när någon gör bort sig eller när någon jäklas med en annan, och det är något som vi sedan använder för att agera utpressning mot varandra. Alla är på samma nivå, alla driver och skojar med varandra hela tiden.

Sammanhållningen har gjort att gänget kallar sig själva för ”The Wolfpack”.

– När vi drar i väg på läger, tränar tillsammans eller är ute på resor så brukar vi skämtsamt kalla oss för ”The Wolfpack”. Det är lite som filmen ”The Hangover”, allt är bara en rolig grej, ett skämt, säger Gustafsson.

Trots den lättsamma inställningen har gänget stor betydelse.

Alla har en del i att Gustafssons karriär, med åtta vinster på tio UFC-matcher, har både utvecklats snabbt och pekat uppåt sedan debuten mot Jared Hamman i Manchester 2009.

”Betyder mycket”

Tiden efter vinsten har skapat en grupp, liknande ett mindre företag, där alla har sina ansvarsområden. För barndomsvännen Jimmy Eriksson, även kallad Jimmy Snusk, handlar det om att vara gruppens allt-i-allo med uppgifter som sträcker sig från matlagning och städning till chaufför och massör.

– Alla betyder mycket, helt klart. Jag hade inte ens klarat av det här utan dem, säger Gustafsson.

– Även om det är jag som tävlar så är det flera personer bakom. Personer som lägger ner lika mycket tid som jag gör. Så vi är ett team, och allt jag drar in delar jag med mig av.

Under lägret i San Diego följde Andreas Michael, Joakim Karlsson och Eriksson med till Kalifornien. Fem veckor av förberedelser som natten till söndagen ska resultera i en seger mot Anthony Johnson på Tele2 Arena.

– Jag kommer vara nervös, men det är så det ska vara. Hade jag gått in och inte varit nervös hade jag känt att något inte stämmer, säger Alexander Gustafsson om duellen som avgör vem som får nästa titelmatch mot Jon Jones.

Fakta

Alexander ”The Mauler” Gustafssons framgång är inte en one-man-show, utan det är flera personers arbete som har gjort att svensken har blivit en av UFC:s största stjärnor.

Huvudtränare: Andreas Michael.

Thaitränare: Joakim Karlsson.

Jujutsutränare: Alan Do Nascimiento.

Allt-i-allo: Jimmy Eriksson.

Managers: Tomas Ghassemi och Manos Terzitane.

Sparringansvarig och gymchef: Majdi Shammas.

Namn: Alexander Gustafsson.

Smeknamn: ”The Mauler”.

Född: 15 januari 1987 i Arboga.

Bor: Stockholm.

Längd: 195 cm.

Vikt: 93 kg.

Viktklass: Lätt tungvikt.

Facit i UFC (Ultimate Fighting Championship): Tio matcher har resulterat i åtta vinster. En av förlusterna var i titelmötet med mästaren Jon Jones.

Aktuell: Ställs på lördagen mot Anthony Johnson på Tele2 Arena i Stockholm, en match som avgör vem som får nästa titelmatch.

Namn: Anthony Johnson.

Smeknamn: ”Rumble”.

Född: 6 mars 1984 i Dublin, Georgia, USA.

Bor: Florida, USA.

Längd: 187 cm.

Vikt: 93 kg.

Viktklass: Lätt tungvikt.

Facit i UFC: Har vunnit nio av 13 matcher.

Aktuell: Har aldrig tidigare gått en titelmatch och har med lördagens match mot Alexander Gustafsson på Tele2 Arena i Stockholm chans att säkra ett möte med mästaren i lätt tungvikt.

David Allen, vice ordförande och general manager för Europa, Mellanöstern och Afrika, ser fram emot UFC-galan på Tele2 Arena. Han kallar natteventet för en ”vanlig utekväll för Stockholmare” då matcherna avgörs klockan 22.00 till 04.00.

Galan i korthet:

Antal sålda biljetter: Lite över 26 000.

Nationaliteter bland åskådarna: 44.

Nationaliteter bland fajters: 12.

I så många länder sänds galan: 147.

Hushåll som uppskattas kan se galan: 1 miljard.

Historiskt: Är första gången i Europa som UFC anordnar en gala på en arena som inte klassas som en inomhusarena.

Nästan rekord: Bara galan i Toronto, i baseballarenan Rogers Centre, 2011 är större med 55 000 sålda biljetter.

Vad står på spel: Vinnaren mellan Alexander Gustafsson och Anthony Johnson får en titelmatch mot Jon Jones.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UFC

Mer i ämnet