Tornéus hoppfull inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Han har bara lyckats genomföra tre tävlingar under sommaren. Besvärliga skador har stoppat Michel Tornéus.

Trots det så är han positiv inför VM i Peking. Han är ett av mycket få svenska medaljhopp.

– Jag vet att jag kan hoppa långt... det var ju faktiskt inte så länge sen som jag hoppade 8.30. Jag tror på mig själv helt enkelt och det vore dumt att stanna hemma, säger han till SVT Sports reporter Bernt Lagergren.

Det var den 6 mars i våras som han slog till med jättehoppet under inomhus-EM i Prag. Det räckte till en överlägsen seger och hans första guld i ett internationellt mästerskap, 14:e gången han försökte innan han lyckades.

Friidrotts-VM

Baksida lår

Men det var under försommaren, när det var dags för utomhussäsongen, som problem började. Han drabbades av en skada i baksida lår. Vilket hämmade honom under större delen av sommaren.

När han väl blev bra...så dök nästa skada upp. Känningar i ljumsken under Bauhaus-galan. Han tvingades att avbryta tävlingen.

Har du tvivlat på dig själv?

– Ja, många gånger...mitt självförtroende bygger ju mycket på att jag hoppar bra på träning. Och jag har ju inte alls kunnat träna som jag velat i sommar. Men det kanske är det här som är utmaningen för mig. Att kunna prestera trots en jobbig sommar. Och jag är så rutinerad nu att jag vet vad som krävs för att lyckas. Och det är ju så...når jag en final så kan allt hända, säger Michel Tornéus.

Det var bara ett par veckor sen som han bestämde sig för att inte åka till VM. Och istället sikta på nästa sommar med OS i Rio för ögonen.

Behandlingen lyckades

Men han fick hjälp med att behandla ljumskproblemen. Vilket lyckades. Och i SM nyligen hoppade han 8.07. Det fick honom att tänka om. Bland annat.

– Jag har ju nått final i alla stora tävlingar. Utom i VM. Det var lockande att ändå försöka nu. Jag är rutinerad...men visst är det här lite gambling. Och jag skulle ljuga om jag sa att allt är under kontroll. Jag kan, eller vågar inte, ta i för fullt i hoppen på träning.

Vi träffar honom på en av dom sista träningarna på hemmaplan innan avresan till Peking. På Enskede IP. Det handlar mest om fartträning utan hopp.

Oväntat besök

Plötsligt dyker Carolina Klüft upp. De två är goda vänner privat och har tränat tillsammans hundratals timmar. Och hon, om någon, vet känslan när allt inte stämt i uppladdningen inför ett stort mästerskap.

– Jag är övertygad om att Michel har alla förutsättningar att göra en skitbra tävling. Allt handlar om att anta den utmaning han står inför. Han har självförtroendet...han har rutinen. Och när det väl är dags så börjar alla på noll. Sen spelar det ingen roll vad som hänt innan, säger Carolina Kluft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet