Guldjubel i Malmös omklädningsrum. Foto: Bildbyrån

Malmö FF är svenska mästare

Malmö FF är svenska mästare 2016. Segern mot Falkenberg med 3–0 och Norrköpings fall i Borås säkrade klubbens 19:e SM-guld genom tiderna. ”Det största jag varit med om”, säger Franz Brorsson till SVT Sport.

Alexander Jeremejeff avgjorde definitivt matchen när han sköt 3–0 i minut 53. I samma stund tog Elfsborg ledningen hemma mot utmanaren IFK Norrköping och när mästarlaget från 2015 till slut föll med 1–2 gav det Malmö SM-guld nummer tre på fyra år.

– Det största jag varit med om. Det är mitt första SM-guld och jag har spelat mycket och känner mig delaktig, säger Franz Brorsson till SVT Sport.

Tidigt ledningsmål

Det betyder att klubben passerar IFK Göteborg i antal SM-titlar – Malmö FF har nu tagit 19 guld vilket är ett mer än göteborgarna.

Över 3 000 Malmö-supportrar fanns på plats i Falkenberg och hyllade laget stort på planen efteråt.

Inte ens en minut var spelad när Jo Inge Berget klackade in 1–0  – hans femte mål så här långt i allsvenskan. För passningen stod 17-årige Mattias Svanberg som gjorde sin första match från start i Malmö.

– Han är den bästa i sin ålder i Sverige. Helt fantastisk och det visar han i dag, fortsätter han spela kommer han att göra stora grejer, säger Brorsson.

”Har den bästa truppen”

Bara 18 minuter senare var unge Svanberg i farten på nytt. Andreas Vindheim passade till Svanberg som från vänster i straffområdet sköt 2–0 för Malmö.

I den andra halvleken satte Jeremejeff punkt när han fastställde slutresultatet 3–0.

– Vi har den bästa truppen och har klarat oss utan stora namn som varit skadade och avstängda. Andra kliver fram, säger Brorsson.

För Johan Wiland blev matchen mot Falkenberg säsongens sista. Han tvingades utgå i den 77:e minuten på grund av skada och missar nu de två sista matcherna i allsvenskan sedan ledbandet förmodligen gått av.