Fredricson gav Sverige en kanonstart

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson var först ut av svenskarna när VM i hoppning inleddes i dag. Med en snabb och felfri runda gav han det blågula laget en kanonstart. – Jag vet att jag har en bra häst, han är väldigt cool – så jag var inte så orolig, säger Fredricson till SVT Sport.

VM inleddes med tidshoppning i dag – och det var allvar direkt. Varje klass räknas in i det individuella mästerskapet och i nationstävlingen.

Peder Fredricson gör sitt första stora mästerskap sedan VM i Kentucky 2010. Han var med i det lag som tog OS-silver i Aten för tio år sedan.

VM i Ridsport 2014

Tillsammans med VM-debuterande Sibon gav Fredricson både sig själv och det svenska laget ett riktigt fint utgångläge för fortsättningen.

”Det är en bra början”

Svensken satte upp ett högt tempo, var felfri och var länge i ledning på 78,86. Tiden räckte till slut till en niondeplats.

– Det känns bra, det är en bra början, säger Fredricson till SVT Sport.

– När man går banan gör man upp en plan, det är viktigt att hålla den planen – jag tyckte att vi höll den bra, fortsätter Fredricson och berömmer samtidigt sin något orutinerade häst:

– Det är alltid ganska spektakulärt och mycket för hästarna att se. Jag vet att jag har en bra häst, han är väldigt cool – så jag var inte orolig.

SVT Sports expert Lotta Björe var imponerad av ekipaget:

– Han rider fräckt, otroligt snabbt.

– Jag fick gåshud nu.

För svensk del var även Henrik von Eckermann, som gjorde VM-debut, felfri tillsammans med sin Gotha. Ekipaget slutade på 15:e plats.

– Hästen kändes väldigt bra, jag kan inte klaga på någonting, säger von Eckermann till SVT Sport.

För Alexander Zetterman innebar VM-starten mästerskapsdebut. Trots ett nedslag var debutanten nöjd efteråt.

Riktigt härligt att vara i gång, säger Zetterman som slutade på 29:e plats.

Fakta

Så avgörs VM

Dag 1: Lag och individuellt, tidshoppning. Segraren får noll fel och de övrigas resultat räknas om till fel efter en stigande skala.

Dag 2: Lagtävlingens final och de andra individuella kvalet. Rids i två exakt lika omgångar. I andra omgången rider de tio bäst placerade lagen sist i omvänd startordning.

Dag 3: De 25 bäst placerade efter Klass I och II, där båda omgångarnas resultat räknas, rider semifinal. Två omgångar över olika banor. Fem ryttare står på reservplats om det blir strykningar.

Dag 4: Final individuellt för de fyra bästa placerade ryttarna efter Klass I-III. Varje ryttare hoppar banan fyra gånger, först med sin egen häst, därefter med konkurrenternas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Ridsport 2014

Mer i ämnet