Torbjörn Nilsson: ”Jag var en mobbare”

Uppdaterad
Publicerad

Under 80-talet var han en av Sveriges största fotbollsstjärnor. Nu berättar Torbjörn Nilsson för SVT Sport om hur han upplevde det stundtals hårda klimatet inom idrotten och hur han under delar av sin uppväxt själv deltog i mobbning.

– I skolan var jag med och mobbade en kille, det är jag väldigt ledsen över idag. Efter några veckor började jag förstå hur han kände sig och då blev jag faktiskt kompis med honom, om det kan vara en liten solskenshistoria. Men det satte sig nog djupt på honom att bli mobbad, säger Torbjörn Nilsson.

Varför mobbade du?

#mobbning

– I yngre år har man vissa själviska behov som gjorde att man inte tänkte på hur andra hade det. Ju äldre man blir, desto mer empatikänslor får man vanligtvis och då kan man också förstå hur andra känner sig.

Hur tror du att man kan motverka mobbning?

– Prata med alla, se alla i ögonen, respektera andra, det är en grundprincip. Väl på junior- och seniornivå börjar utslagningen, men har du fått en grund av fina år inom idrotten där du blivit respekterad tror jag det finns förutsättningar att bli en god samhällsmedborgare, säger Guldbollenvinnaren från 1982.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet