Tove knäckte Helena i ultralång-SM

Tove knäckte Helena i ultralång-SM

Uppdaterad
Publicerad

Två löpare var i en klass för sig i ultralång-SM i orientering. Tove Alexandersson och Helena Jansson drog tidigt ifrån de andra konkurrenterna och i slutet av den 15 kilometer långa banan fick Alexandersson en lucka och vann guldet.

20-åriga Alexandersson har tävlat på seniornivå i flera år och har redan tre medaljer från ”stora” VM, men det är först i år hon är senior ”på riktigt”.

Under ultralång-SM utanför Göteborg drog hon tillsammans med de senaste årens stora stjärna Helena Jansson, Leksand, ifrån konkurrenterna direkt.

Sällskap på första långsträckan

De två hade sällskap på den första, tuffa långsträckan men i samband med en av banans ”fjärilar” (ett moment i banan där löparna måste ta samma kontroller, men i olika ordning) fick Stora Tuna-löparen ett försprång.

I slutet av banan kunde sedan Alexandersson dra ifrån ytterligare och segermarginalen blev till slut 4.19.

Avståndet till bronsmedaljören Lina Strand, Göteborg-Majorna, var hela 13.40.

– Jag var nog lite tröttare än Tove, hon har varit pigg hela vägen. Jag gjorde några små misstag och sedan hade jag ingen chans att ta in det, säger Jansson till SVT Sport.

”Var lite piggare”

Alexandersson höll med om den analysen:

– Det var ”fjärilen” som avgjorde. Jag var kanske lite piggare och kunde hålla högre fart så jag fick en liten lucka, säger Alexandersson till SVT Sport.

Supertalangen, som under den här vintern både tagit ledningen i orienteringens världscup och vunnit två VM-guld i skidorientering, var såklart nöjd efteråt.

– Det var en tuff bana. Jag kände mig stark hela vägen och att jag bara skulle ha koll på Helena.

Efteråt hyllades hon av silvermedaljören:

– Tove är fantastisk. Hon har varit en av världens bästa orienterare de två senaste åren, trots att hon har varit junior. Hon har en utvecklingskurva som är helt grym. Jag ser fram emot att få springa mot henne under många år framöver, säger Jansson.

Runesson vann herrklassen

Herrklassen vanns av Johan Runesson, Göteborg-Majorna, sex sekunder före Gustav Bergman, Ravinen.

Oleksandr Kratov, Orion, knep bronset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.