Travvärldens Bolt ska spänna musklerna i Prix d'Amerique

Uppdaterad
Publicerad

Han beskrivs som ett ”extremt muskelpaket” och ”en krigare som älskar att tävla”. Hästen Propulsion jämförs med Usain Bolt – och har tränats som en 100-meterslöpare inför Prix d'Amerique i Paris.

Daniel Redén ska försöka vinna världens största travtävling. Travtränaren som först stiftade bekantskap med en häst vid 15-årsåldern.

– Jag satt hemma med farsan, han spelade dagens dubbel och tittade på tipsextra. Och då blev jag ju frälst, främst av ljudet från hästarna, säger Redén.

Han har kvalat in med fyra hästar, där juvelen är Propulsion.

– Det är en gangster. Han är väldigt busig, han får man passa sig för. Man kan få ett tjuvnyp när man minst anar det, säger Redén och fortsätter.

– Jag brukar alltid jämföra honom med Usain Bolt. Det är ju ett extremt muskelpaket, en riktig krigare som älskar att tävla.

Och Redén har applicerat metoder från friidrotten – till träningen med hästarna.

– Jag började träna korta, intensiva intervaller på tyngre underlag. Jag tränar nog lite som en 100-meterslöpare. Jag tycker att våra distanser är så pass korta – och då måste hästarna se ut som 100-meterslöpare gör, säger Redén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.