Hela simgänget i Rio. Foto: Björn Nordling

Tredje gången gillt för Sjöström i Rio

Uppdaterad
Publicerad

Det är drygt 1,5 år kvar till sommar-OS i Rio de Janeiro. Ett av de stora svenska medaljhoppen är Sarah Sjöström som redan är på plats i Brasilien för att bekanta sig med landet och kulturen.

--Det är det viktigaste mästerskapet för mig. Jag har varit på två OS tidigare och tredje gången gillt blir det bästa för mig tror jag, säger Sarah till SVT sport.

11 svenska simmare åkte till Sydamerika. Först tre dagar i Rio och sen ett träningsläger i Florianopolis i södra Brasilien. För de flesta var det första gången de besökte landet.

–Det är mycket varmare än jag trodde. Och mycket som inte är annorlunda med Sverige såklart. Men det är en häftig stad, säger Sarah Sjöström om OS-staden Rio.

OS 2016

Efter kortbane-VM i Doha i december, där Sarah tog tre guld, ett silver och satte två världsrekord, är hon och de andra simmarna nu inne i en uppbyggnadsperiod. Dagarna i Rio handlar mer om att se och lära känna stan än att träna hårt. Bara ett pass på förmiddagen, sen rundturer och ledigt efter lunch.

–På OS måste man fokusera mer på tävlandet, då blir det inte mycket sightseeing, berättar Sjöström.

–Det är jätteviktigt för oss att komma hit, fortsätter förbundskapten Ulrika Sandmark. Känna på kulturen, klimatet och inse att det är ett annat tempo här. Vi har stått och väntat på taxibilar många gånger. Det är nyttigt, vi är ju så vana vid att allt är i tid och så är det inte här. Och det måste vi vara förberedda på, även om det kanske blir annorlunda under OS.

”OS-medalj fullbordar meritlistan”

Att besöka den kommande OS-staden är speciellt.

–Jag tänker på att jag snart är tillbaka här, säger Sarah Sjöström. Det är bara 1,5 år kvar och tiden går fort. Det blev ju inte alls som jag ville i London så nu kan det bara bli bättre. Jag har ju uppnått det mesta: tagit VM- och EM-guld och slagit världsrekord så en OS-medalj, kanske rentav ett guld, skulle ju på nåt sätt fullborda meritlistan.

I sommar väntar långbane-VM i Kazan, även det en förberedelse inför 2016.

–Det är en viktig tävling eftersom det är sista gången man möter världseliten före OS, så det är viktigt förstås, avrundar Sarah innan hon går in på hotellet för att hämta badkläderna. För några avkopplande timmar på stranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2016

Mer i ämnet